Comrade Duch, șeful execuțiilor Regimului Khmerilor Roșii, a murit – Esential

Cel care a condus una dintre cele mai cunoscute închisori din Cambodgia în timpul regimului criminal al lui Pol Pot, “Comrade Duch”, a murit miercuri, la vârsta de 77 de ani, potrivit Reuters.

Comandantul Khmerilor Roșii cunoscut sub porecla de ”Comrade Duch” a fost omul cheie care a supervizat executarea a cel puțin 14.000 de oameni, la închisorea Tuol Sleng.

Bărbatul a fost condamnat pentru crime de război și crime împotriva umanității, într-o primă fază, în 2010, fiind primul dintre responsabilii regimului criminal care a dat socoteală în fața unui tribunal.

Ulterior, a fost condamnat la închisoare pe viață de către o instanță susținută de ONU. El a fost o figură centrală a regimului ultra-comunist condus de Pol Pot, regim care a ucis în jur de 1,7 milioane de oameni, adică un sfert din populația Cambodgiei, în perioada 1975-1979.

Până să înceapă procesul, Duch, pe numele de botez Kaing Guek Eav, s-a convertit la creștinism și și-a exprimat ”regretul” pentru crimele comise: ”Personal sunt responsabil pentru moartea a cel puțin 12.380 vieți”, recunoștea el, în fața instanței în 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *