Poliția finlandeză a anunțat joi că a finalizat faza de investigație la fața locului a gazoductului care face legătura între Finlanda și Estonia, care a fost avariat recent în urma unei intervenții „mecanice” externe, potrivit AFP.

Balticconnector, segmentFoto: MIKKO STIG / AFP / Profimedia
„Probele colectate au fost predate pentru expertiză”, a precizat Biroul Național de Investigații (NBI) într-un comunicat.
Colectarea probelor a necesitat mai multe scufundări la adâncimi de zeci de metri, a adăugat acesta.
Finlanda investighează scurgerea din conducta de gaz Balticconnector care a dus la închiderea acesteia pe 8 octombrie, după ce autoritățile au anunțat că aceasta a fost cauzată de o intervenție externă, ceea ce a ridicat temeri privind un posibil sabotaj.
O navă rusă și una chineză
Poliția a anunțat marți că investighează traficul maritim din zonă în momentul scurgerii, în largul coastei finlandeze a Mării Baltice.
Un ofițer superior de poliție, Risto Lohi, a declarat că printre navele aflate în zonă se numără cargobotul rusesc Sevmorput și cargobotul chinez Newnew Polarbear, precum și alte nave.
Întrebat despre posibila implicare a Rusiei, premierul finlandez Petteri Orpo a avertizat că nu trebuie să se ajungă la concluzii premature.
Potrivit operatorului finlandez al gazoductului, lucrările de reparații vor dura „cel puțin cinci luni”, obligând Finlanda să se aprovizioneze prin intermediul terminalului său plutitor de gaze naturale lichefiate de la Inkoo (sud).
În urmă cu mai bine de un an, la 26 septembrie 2022, patru scurgeri uriașe de gaz, precedate de explozii subacvatice, au avut loc pe Nord Stream 1 și 2, conductele care transportau cea mai mare parte a gazului rusesc către Europa. Originea scurgerilor rămâne un mister.
Gazele naturale reprezintă aproximativ 5% din consumul de energie al Finlandei, în principal pentru industrie, producerea de energie electrică și încălzire.