Conflictul Israel-Palestina. 33 de morți în Gaza, printre care și copii, cel mai grav bilanț zilnic de la debutul violențelor VIDEO – International

Cel puțin 33 de palestinieni, inclusiv opt copii, au fost uciși duminică în atacuri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a raportat ministerul local al sănătății, adăugând că a fost cel mai mare număr zilnic de morți de luni, de când a început conflictul, relatează AFP.

Armata israeliană a bombardat Fâșia Gaza duminică, vizând casa unui lider Hamas, în a 7-a zi a unui conflict de „intensitate fără precedent” conform Crucii Roșii Internațională.

Un total de 181 de palestinieni, inclusiv 52 de copii, au pierit în raidurile armatei israeliene, potrivit ultimului bilanț.

Circa 3.000 de rachete au fost lansate în mai puţin de o săptămână din Fâşia Gaza spre teritoriul Israelului, potrivit armatei israeliene, care subliniază că o mare parte a fost interceptată. Acesta este cel mai mare număr de rachete lansate asupra Israelului, potrivit armatei, care a lovit în replică enclava palestiniană.

Noile bombardamente vin cu câteva ore înainte de o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, ai cărui membri au fost chemați de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) „să exercite o influență maximă pentru a pune capăt ostilităților dintre Gaza și Israel”.

“Intensitatea acestui conflict este ceva ce nu am mai văzut până acum cu incursiuni aeriene implacabile asupra Fâșiei Gaza dens populată și cu rachete care lovesc orașe importante din Israel, ducând la moartea unor copii de ambele părți”, a declarat Robert Mardini, directorul general al CICR.

Papa Francisc a avertizat cu privire la „spirala morții și distrugerii”, considerând că pierderea unor vieți nevinovate este „teribilă și inacceptabilă”.

Încă de la primele ore ale zilei de duminică, 26 de palestinieni, inclusiv 8 copii, au fost uciși conform autorităților locale în atentatele israeliene din Gaza, o enclavă săracă de două milioane de locuitori sub blocada israeliană de aproape 15 ani.

În Israel, zece persoane, printre care un copil şi un soldat, au fost ucişi de tiruri de rachete din enclava palestiniană.

Ajungând la un nou nivel în războiul său împotriva Hamas, armata israeliană a anunțat pe Twitter că „a atacat casa lui Yahya Sinouar și a fratelui său, un activist terorist”, postând un videoclip care arată o casă care a fost spulberată într-o nor de praf.

În timp ce protagoniștii au rămas până acum surzi la cererile internaționale de încetare a ostilităților, negocierile diplomatice se intensifică cu o reuniune virtuală a Consiliului de Securitate programată pentru ora 14:00 GMT.

Acest nou conflict a început în urma unei replici la un baraj de rachete Hamas asupra Israelului, trase în “semn de solidaritate” cu manifestanţii palestinieni şi sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană din Ierusalimul de Est.

La originea violenţelor s-a aflat ameninţarea de a expulza familii palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni în acest sector palestinian ocupat de Israel de peste 50 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *