Consiliul Elevilor acuză „confuzia generalizată” privind testarea în școli: Absolut nimeni nu pare să se facă responsabil de sănătatea elevilor din România – Educatie

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă „în mod categoric lipsa de viziune şi de coerenţă a autorităţilor responsabile de situaţia testării în şcolile din România” şi solicită Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să trateze „cu celeritate” problema testării în școli pentru revenirea cu prezență fizică în ziua a opta de la trecerea în online.


Într-un comunicat de presă, CNE amintește că la începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei a emis o instrucţiune referitoare la posibilitatea testării rapide a elevilor în cabinetele şcolare sau la direcţiile de sănătate publică, la solicitarea acestora, în cazul identificării contacţilor direcţi infectaţi cu COVID-19 într-o clasă. În aceeaşi zi, Ministerul Sănătăţii a emis o circulară către direcţiile de sănătate publică, prin care transmitea faptul că ordinul comun al celor două ministere nu reglementează posibilitatea testării elevilor în unităţile de învăţământ, motiv pentru care nu se pot administra nici măcar teste rapide de tip antigen.

„Confuzia generalizată de la nivelul elevilor, al părinţilor, al profesorilor şi chiar al instituţiilor publice din teritoriu în ceea ce priveşte aplicarea corectă a cadrului legal referitor la testarea elevilor pare să nu mai aibă sfârşit, în contextul în care din ce în ce mai multe localităţi din România prezintă un risc crescut de infectare cu COVID-19”, susțin elevii.

Ei reamintesc „faptul că, în primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii afirma faptul că există 1,15 milioane de teste rapide la dispoziţia unităţilor de învăţământ, dintre care au fost utilizate sub 20.000.

În acelaşi timp, după cum bine se cunoaşte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România întârzie în mod nejustificat să se pronunţe cu privire la autorizarea/omologarea testelor non-invazive în şcoli, ceea ce înseamnă că, în momentul de faţă, nu există niciun temei legal pentru ca elevii să poată fi testaţi pentru identificarea COVID-19.”

“Nimeni, dar absolut nimeni nu pare să se facă responsabil de sănătatea elevilor din România! Ne confruntăm cu cea mai mare criză sanitară de până acum, iar autorităţile centrale bâjbâie în permanenţă şi nu aduc niciun fel de clarificare pentru modul în care ar trebui să funcţioneze şcolile. Şcolile deschise în format fizic implică luarea unor măsuri coerente, asumate şi rapide, nu schimbări de pe o zi pe alta, în care un minister spune ceva şi altul face altceva! Dacă autorităţile centrale nu ajung la un acord pe o astfel de măsură, ce aşteptări să avem ca prevederile legale să fie respectate în teritoriu? Solicităm Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să clarifice de urgenţă situaţia testelor rapide din şcoli să nu paseze responsabilitatea dintr-o parte în alta!”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicatul de presă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *