Consiliul Național al PNL: Ludovic Orban versus Florin Cîțu / Premierul așteptat să-și anunțe candidatura la șefia PNL – Politic

Liberalii se reunesc, dumincă, în ședința Consiliului Național care are ca rol demararea procedurilor pentru alegerile interne și stabilirea datei congresului partidului. După Ludovic Orban, se așteaptă ca și premierul Florin Cîțu să-și anunțe candidatura pentru funcția de președinte al PNL.

De menționat este că cei doi lideri nu au mai apărut public împreună în ultima perioadă, cel mai recent exemplu în acest sens este aniversarea a 146 de ani de la înființarea PNL.

În ultima perioadă Ludovic Orban a vizitat toate organizațiile locale și județene ale PNL, a inaugurat proiecte și a tăiat panglici la diverse evenimente locale alături de primarii liberali.

De partea cealaltă, din postura de premier Florin Cîțu a promovat puternic campania de vaccinare anti-COVID, iar în ultima săptămână acesta a fost într-o adevărată campanie de imagine. Cîțu a dat interviuri pe bandă rulată și a lansat clipuri de promovare a vaccinării anti-COVID.

În interiorul partidului se vorbește despre un posibil anunț al candidaturii la șefia PNL a lui Florin Cîțu, la Consiliul Național însă apropiații acestuia păstrează tăcerea. “Nu s-a stabilit clar dacă își va lansa sau nu în week-end candidatura la șefia partidului. Sunt șanse jumătate -jumătate”, au explicat pentru HotNews.ro, surse politice apropiate de Florin Cîțu.

Până în prezent doar Ludovic Orban și-a anunțat public intenția de a candida pentru postul de președinte PNL. Ludovic Orban a făcut anunțul însoțit și de intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024.

Oficial, 18 organizații și-au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban: București, Hunedoara, Caraș Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, sector 1, Sector 2, sector 4, sector 6 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj.

Dincolo de declarațiile oficiale există și organizații unde Orban și-a susținut oameni fideli sau a numit președinți interimari și care, bineînțeles, și-ar dori să obțină mandate pline. Și pe votul acestora contează liderul PNL: Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Brăila, Satu Mare, Neamț, Vâlcea, Timiș, sector 5 București, Olt, (11 organizații).

Totuși, actualul președinte al PNL este contestat de o parte din liderii liberali care sunt nemulțumiți de modul în care acesta a condus partidul în ultimul an de zile. În interiorul partidului, liderii din Transilvania, Banat și Moldova s-au poziționat împotriva lui Ludovic Orban. Este vorba de nume ca Emil Boc, Mircea Hava, Florin Roman, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu Dan Motreanu.

În acest context este așteptată o a doua candidatură la șefia PNL. Primul indiciu oficial privind contracandidatul lui Orban a fost dat de primarul Clujului Emil Boc. Edilul a declarat că în opțiunea sa, Florin Cîțu “este viitorul României și al partidului liberal”.

Florin Cîțu a preferat să mențină suspansul privind candidatura sa la fotoliul de președinte PNL. Întrebat în nenumărate rânduri de reporteri și jurnaliști, Cîțu a evitat să-și exprime clar intenția.

Printre liderii PNL dispuși să-l susțină pe Florin Cîțu se numără Emil Boc, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Florin Roman, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Virgil Chițac, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Organizațiile care se poziționează împotriva lui Ludovic Orban sunt: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Gorj, Timiș și Constanța (în total 11 organizații).

Consiliul Național este forul statutar care decide data congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului și, demarează alegerile interne din organizații.

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a propus liberalilor ca pe 15 septembrie să fie data la care să aibă loc alegerea conducerii, fapt care a creat proteste în rândul colegilor din partid. Ulterior, Orban a revenit și a anunțat că a convenit cu președintele Klaus Iohannis ca data congresului să fie 25 septembrie.
Evenimentul reunește 500 de liberali din toată țară și se va desfășura în aer liber, la grădina de vară din Herăstrău. Conform organizatorilor, accesul participanților la eveniment se va realiza în baza adeverinței de vaccinare anti-COVID-19, iar persoanele care nu fac dovada vaccinării vor fi testate la fața locului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *