Două transporturi cu deşeuri aduse din Italia au fost depistate în incinta unei societăţi comerciale din judeţul Bihor, a anunţat duminică după-amiază DIICOT, relatează Agepres.
Teren viran cu deșeuri ilegaleFoto: Inquam Photos / George Călin
„În urmă cu puţin timp, în incinta unei societăţi comerciale din judeţul Bihor, au fost identificate două transporturi cu deşeuri aduse din Italia”, informează DIICOT.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat duminică 44 de percheziţii pe raza judeţelor Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar privind introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale.
Statisticile realizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) arată că numărul transporturilor de deşeuri ajunse la graniţele României în prima parte a acestui an este de trei ori mai mare faţă de anul trecut.
„Au fost depistate 161 transporturi de deşeuri, de 3 ori mai multe (+107), respectiv 2.271 tone, de 2,9 ori mai multe (+1.495). În toate cele 161 cazuri a fost dispusă măsura nepermiterii intrării în ţară (NPI), deşeurile fiind returnate pe teritoriul statului vecin”, arată datele MAI.
În ceea ce priveşte activitatea Poliţiei Române în domeniul gestionării deşeurilor, datele arată că, anul acesta, până în prezent, au fost sesizate 454 infracţiuni, cu 6,3% mai multe (respectiv cu 27 de infracţiuni mai multe decât în perioada similară a anului trecut) şi au fost aplicate 876 sancţiuni contravenţionale, de 2,5 ori mai multe (cu 528 amenzi mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2022).
Citește și:
VIDEO O anchetă BBC arată cum ajung ilegal deșeurile din Marea Britanie în România / Tanczos Barna: Există acest fenomen
De ce a ajuns România în pericol să devină „groapa de gunoi” a Europei. Șeful Gărzii de Mediu: În Europa neutralizarea deșeurilor costă 500 euro, la noi costă 20-50 de euro