Contractul de împuternicire în afaceri – de ce este necesar?

A da cuiva dreptul legal de a lua decizii în locul tău poate fi o acțiune intimidantă, dar deosebit de importantă în anumite circumstanțe. Atunci când denumești o persoană care poate lua decizii în numele tău, practic îi oferi împuternicire, iar această acțiune trebuie să se desfășoare legal, aici intervenind serviciile de notariat. O procură sau o împuternicire este adesea acordată unei persoane în care ai încredere, astfel încât să poată lua anumite decizii personale sau legate de afaceri în numele tău. Totuși, un contract de împuternicire este temporar și destul de limitativ. Poate că ai nevoie de o persoană de încredere care să efectueze anumite acțiuni în locul tău dacă nu vei avea capacitatea de a face acest lucru sau dacă vei fi absent. În această situație, ai nevoie de o procură deplină.

Ce înseamnă procură deplină și cum diferă de procura obișnuită?

O procură este un document legal care poate fi întocmit de către un notar public București și care permite unei alte persoane să ia anumite decizii în numele tău. În mod obișnuit, o astfel de procură ar fi suficientă. Totuși, acest tip de contract este dependent de situația în care te afli. În principiu, asta înseamnă că, dacă dintr-un motiv oarecare, nu poți acționa, atunci împuternicirea va fi reziliată. Aici intervine procura deplină. Principala diferență între procura deplină și o procură obișnuită este că acest contract este aplicabil chiar și atunci când principalul implicat nu mai este în măsură să ofere instrucțiuni. O procură obișnuită poate fi limitativă și de scurtă durată, în timp ce o procură deplină este mult mai flexibilă și de lungă durată.

Când este importantă o procură deplină?

O împuternicire sau o procură deplină este un document foarte eficient și important care ți-ar putea salva viața sau ar putea salva viața unei persoane iubite. Cu toții știm că viața este imprevizibilă. De exemplu, unele persoane se confruntă cu accidente de mașină grave sau suferă de anumite afecțiuni genetice subiacente, cum ar fi Alzheimer care, în cele din urmă, îi vor face incapabili să efectueze activitățile obișnuite de zi cu zi. Într-o astfel de situație, foarte multe aspecte sunt în pericol, iar o procură deplină poate elimina o bună parte din riscurile implicate. Cel mai important este că o procură te împiedică să îți pierzi credibilitatea în instanță. Să presupunem că ai de-a face cu o problemă juridică foarte importantă și te prezinți în instanță cu avocatul personal. Dar dacă nu poți participa la ședințele de judecată, instanța te poate considera inept, iar această problemă se poate agrava și mai mult. Dacă ai întocmit o procură deplină împreună cu un notar public, atunci nu vei pierde bani, vei economisi timp prețios și toate aspectele afacerii tale vor fi în ordine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *