Convorbire Zelenski-Trudeau: Ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică, într-o convorbire cu premierul canadian Justin Trudeau, că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei de a trimite turbine înapoi în Germania “încălcând regimul de sancţiuni” împotriva Rusiei, relatează AFP citată de Agerpres.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Aceasta a fost prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri de la decizia canadiană, săptămâna trecută, de a permite trimiterea înapoi în Europa a turbinelor reparate în Canada şi destinate gazoductului rus Nord Stream.

Volodimir Zelenski a criticat ferm această decizie, considerând-o “inacceptabilă”. În declaraţia sa postată pe site-ul preşedinţiei, Zelenski a afirmat că i-a comunicat premierului Trudeau că “ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream”.

“Este o problemă de respectare a sancţiunilor. Dacă acum există o încălcare, nu va trece mult până vor fi şi altele”, a adăugat preşedintele, acuzând Rusia de şantaj în ceea ce priveşte furnizarea de gaz. El a subliniat că există şi alte mijloace de transport al gazului rus în Europa.

Preşedintele Ucrainei a fost mai puţin precis într-un tweet postat după convorbire în care menţiona, fără a aborda direct problema turbinelor, că poziţia internaţională cu privire la sancţiuni trebuie “să fie fondată pe principii” şi că presiunea asupra Moscovei ar trebui mai degrabă crescută decât relaxată.

De asemenea, el i-a mulţumit premierului Trudeau pentru sprijinul important al Canadei în materie de apărare.

La rândul său, Trudeau “a reafirmat sprijinul continuu al Canadei pentru Ucraina în faţa agresiunii militare ruse”, potrivit unui comunicat al biroului său. De asemenea, premierul canadian a subliniat importanţa “menţinerii unei unităţi puternice între aliaţi şi a continuării impunerii de costuri mari Rusiei pentru invazia ilegală şi nejustificată a Ucrainei”, salutând curajul ucrainenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *