Copilul nu se adapteaza la gradinita? Iata ce trebuie sa faci

Daca pana acum, pentru cel mic, familia reprezenta centrul universului, acum descopera entuziasmul de a relationa si de a explora noi spatii menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa.

Conform specialistilor, copiii se adapteaza diferit la gradinita. Daca unii sunt incantati inca de la inceput, altii nu “imbratiseaza” noua etapa cu acelasi entuziasm.

Indiferent de varsta micutilor, parintii sunt cei mai in masura sa le faciliteze adaptarea in colectivul gradinitei.

Asadar, iata ce poti face pentru a-l ajuta pe cel mic sa se acomodeze la gradinita:

  1. Viziteaza gradinita alaturi de el – Inainte de inceperea anului scolar, ia-l pe cel mic si arata-i clasa unde urmeaza sa-si petreaca timpul in compania colegilor. Incurajeaza-l sa interactioneze cu ceilalti copii si supravegheaza-l de la distanta. La final, pe drumul spre casa, intreaba-l daca i-ar placea sa se joace cu noii lui prieteni in fiecare zi. In functie de raspunsul primit, iti vei da seama daca adaptarea va fi una usoara sau daca mai aveti de lucrat la acest aspect.
  2. Adopta intotdeauna un stil amuzant atunci cand ii vorbesti despre gradinita – Este foarte important sa ii starnesti curiozitatea atunci cand ii vorbesti despre gradinita.  Povesteste-i pe intelesul lui cum se desfasoara o zi de gradinita, explica-i activitatile pe care le va desfasura si cat de distractiv si amuzant va fi.
  3. Prezinta-i programul – Explica-i intotdeauna ca dimineata il vei duce la gradinita, la pranz va manca, iar apoi se va juca si va merge la somn alaturi de colegii lui, iar cand se trezeste, mami sau tati il vor lua acasa. Cel ma important este ca cel mic sa se simta in siguranta, iar cel mai in masura sa ii transmita acest lucru este chiar parintele.
  4. Adauga in rucsacul de la gradinita cateva obiecte dragi lui – Adesea, copiii sunt atasati de cate un obiect, fie o jucarie, fie o paturica preferata. Da-i voie sa le ia impreuna cu el la gradinita. In felul acesta, nu se va simti abandonat.
  5. Nu focusa discutiile zilnice doar pe subiectul gradinitei – Copilul simte atunci cand parintele este stresat si adesea, preia starea din jur. Arata-i ca esti cat se poate de relaxat in prima zi de gradinita si vorbeste-i calm. De asemenea, nu discutati zilnic doar despre gradinita. Abordeaza subiecte variate, iar daca simti nevoia, include si gradinita in discutie, insa doar in sens pozitiv.

Mersul la gradinita reprezinta unul dintre cele mai importante etape din viata sociala a copilului. De aceea, este foarte important sa ii faci acomodarea cat mai usoara. In general, perioada de acomodare a copiilor la gradinita variaza intre 2 – 4 saptamani, insa acest lucru poate sa difere in functie de ritmul fiecaruia. Daca, insa, au tecut 2 luni, iar cel mic inca nu s-a acomodat, cel mai probabil mediul de lucru nu este pe placul lui sau pur si simplu necesita mai multa atentie. In cazul acesta, o gradinita privata ar putea fi alegerea perfecta pentru el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *