Coreea de Nord, mesaj indirect pentru Trump: Asta nu e pentru negocieri, e pentru luptă

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Coreea de Nord, mesaj indirect pentru Trump: Asta nu e pentru negocieri, e pentru luptă

Kim Jong Un și Donald Trump la întâlnirea din 30 iunie 2019 Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Coreea de Nord a transmis sâmbătă că armamentul său nuclear nu este conceput pentru negocieri, ci pentru a fi folosit în luptă împotriva dușmanilor care îi amenință poporul și pacea mondială, a relatat presa de stat de la Phenian.

Afirmația Phenianului a venit după ce președintele american Donald Trump l-a primit vineri pe premierul japonez Shigeru Ishiba la Casa Albă. Cei doi lideri și-au exprimat angajamentul de a se asigura că Coreea de Nord pune capăt programului său de înarmare nucleară, notează Reuters.

Agenția nord-coreeană KCNA nu a menționat direct întâlnirea dintre liderii american și japonez, ci a citat în schimb declarații ale unor oficiali ai NATO și UE care au reiterat aeplurile pentru o denuclearizare completă a Coreei de Nord.

„O spunem clar din nou: armele noastre nucleare nu sunt o reclamă pentru a obține recunoașterea cuiva și cu atât mai puțin o monedă de schimb pentru a fi schimbate pentru niște bani”, se spune în comunicatul publicat de KCNA.

„Forțele noastre nucleare sunt destinate utilizării neclintite în luptă pentru a elimina rapid orice încercare a forțelor inamice de a încălca suveranitatea țării noastre și siguranța poporului nostru și de a amenința pacea mondială”, se adaugă în document.

Coreea de Nord nu a răspuns direct propunerilor lui Trump de a relua contactele cu Kim Jong Un dar, în schimb, a subliniat intenția acestuia de a-și „consolida” forțele nucleare.

Trump a spus vineri că „va avea contacte cu Coreea de Nord și cu Kim Jong Un”, adăugând că are o relație bună cu Kim. Cei doi au avut trei întâlniri la vârf fără precedent în timpul primei președinții a lui Trump.

La 20 ianuarie, când a fost învestit pentru al doilea mandat, Trump a declarat că Nordul este o „putere nucleară”, ceea ce a generat întrebări dacă el va continua negocierile privind denuclearizarea sau doar va desfășura discuții privind reducerea armamentului nuclear nord-coreean.

„Cei doi lideri și-au exprimat îngrijorările serioase și necesitatea de a aborda programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord și și-au reafirmat angajamentul ferm față de denuclearizarea completă a Coreei de Nord”, se arată totuși într-un comunicat comun de după discuția Trump – Ishiba .

spot_img