Coronavirus în lume: Trump face presiuni pentru tăierea imediată a finanțării OMS / Tot mai aproape de pragul de 1 milion de victime, la nivel global – Coronavirus

Numărul total al cazurilor de infecții a ajuns joi la 26.182.043, din care 867.347 de decese și 18.445.406 pacienți vindecați, potrivit datelor publicate pe platforma worldometers.info.

Planul anunțat de președintele Donald Trump încă din iulie și care vizează tăierea contribuțiilor SUA la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății, acuzată că ar fi acționat ca ”marionetă a Chinei” în gestionarea pandemiei, ar urma să fie dezbătut în Congres.

SUA au emis o notificare formală de retragere din OMS în iulie, însă aceasta ar urma să intre în vigoare abia peste un an de la emiterea documentului, notează The Guardian.

Până atunci, potrivit unui acord vechi ratificat de Congresul american în urmă cu 72 de ani, SUA ar fi obligată să își mențină contribuțiile financiare la insituția internațională.

De altfel, până la emiterea notificării de către administrația Trump, în acest an a fost alocată o primă tranșă de 58 de milioane de dolari. A doua tranșă ar fi în valoare de 62 de milioane de dolari.

Deși recunosc că OMS a greșit în gestionarea pandemiei de coronavirus, democrații din Congres au contestat decizia administrației Trump de a reduce sau tăia contribuțiile la OMS, pe motiv că aceasta ar fi o violare a rezoluției adoptate de acest for la momentul aderării SUA la OMS, în 1948.

În același timp, pe lângă aceste discuții controversate din punct de vedere legal, este de așteptat ca administrația de la Washington să anunțe retragerea experților săi de la OMS, în următoarele luni.

Miercuri, SUA au anunțat că refuză orice colaborare în cadrul operațiunii internaționale coordonate de OMS, vizând dezvoltarea și distribuirea uni vaccin anti-Covid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *