Coronavirus: România, pe locul 9 în lume în privința numărului de cazuri la un milion de locuitori. Să nu ne îmbătăm cu apă rece despre cât de bine ținem lucrurile sub control – Finante & Banci

Întrucât am văzut o serie de texte cu privire la modul în care România a reușit cu succes să țină epidemia sub control, vă propun să ne uităm puțin pe cifre. Ca număr de cazuri, România stă evident, bine în comparație cu multe alte state. Potrivit Worldometers, suntem pe locul 36 în lume, mult mai bine decât Japonia de pildă, care are 833 de cazuri în timp ce la noi sunt doar 168. Doar că japonezii sunt peste 126 de milioane, iar noi abia dacă depășim 19 milioane de locuitori. Cu alte cuvinte, dacă împărțim la milionul de persoane, Japonia are 6,6 cazuri/milion iar noi peste 8,8. Vezi mai jos ce măsuri au luat statele care stau mai prost ca România dar și unele care au reușin să țină sub control epidemia.

Graficul îl aveți mai jos:

Danemarca

Danezii sunt pe primul loc ca număr de cazuri de Codiv19 la milionul de locuitori: 157 infectați/mil.

Recent, ei au anunțat și primul deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus, o persoană în vârstă de 81 de ani care a murit într-un spital din Copenhaga.

Guvernul danez a luat măsuri drastice săptămâna trecută pentru a combate răspândirea noului coronavirus, între care închiderea tuturor şcolilor şi universităţilor şi suspendarea activităţii unei părţi din angajaţii din sector public. Într-o decizie fără precedent, ţara nordică şi-a închis sâmbătă graniţele timp de o lună pentru majoritatea cetăţenilor străini. De asemenea, Danemarca a interzis săptămâna trecută adunările de peste 30 de persoane, a închis cinematografele, muzeele, bibliotecile, piscinele şi majoritatea sălilor de sport lasând operaționale magazinele funcţionează în continuare. Sâmbătă aveau confirmate 827 de cazuri de infectare cu coronavirus .

Estonia

Estonia e pe locul al doilea, cu 155,3 cazuri/milionul de locuitori.

Au închis de astăzi (marți) graniţele pentru cetăţenii străini, cu câteva excepţii. “Guvernul a decis să restabilească temporar controalele la toate frontierele”, a declarat într-un comunicat premierul eston Jüri Ratas. “Controalele” menţionate de Ratas înseamnă o închidere aproape completă a frontierei Estoniei pentru cetăţenii altor ţări. De fapt, doar cetăţenii estonieni, persoanele cu permis de şedere şi străinii cu un membru de familie cu domiciliul în Estonia vor avea voie să intre pe teritoriul acestei ţări, iar pentru aceasta vor trebui să petreacă mai întâi două săptămâni în izolare.

Estonia, o ţară baltică de 1,3 milioane de locuitori, a înregistrat 115 cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.

Cetăţenii străini vor putea în continuare să tranziteze Estonia pentru a se întoarce în ţara lor, cu condiţia să nu prezinte simptome de infectare. Această dispoziţie se aplică şi transportatorilor internaţionali, scrie Agerpres.

Guvernul Estoniei a închis deja instituţiile de învăţământ, muzeele, cinematografele, centrele de agrement şi cluburile sportive şi a interzis toate adunările publice până la data de 1 mai.

Slovenia

Locul al treilea, cu peste 121 cazuri/milion de locuitori. Țara îşi închide traficul aerian începând de astăzi, în încercarea de a reduce răspândirea coronavirusului, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului Jelko Kacin, citat de Agerpres. “Anunţăm acest lucru (închiderea traficului aerian) în avans pentru a spune oamenilor care au în vedere utilizarea biletelor lor de avion că nu ar trebui să facă asta pentru că nu vor putea să revină în Slovenia”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

Până în prezent, ţara a confirmat 219 cazuri de coronavirus. Un bărbat a murit, în timp ce trei persoane sunt în stare critică.

De luni, toate barurile, restaurantele, sălile de sport, saloanele de coafură, cinematografele şi majoritatea magazinelor vor fi închise. Magazinele alimentare vor rămâne deschise, dar vor primi doar un număr limitat de clienţi la un moment dat, a comunicat de asemenea guvernul duminică. Toate mijloacele de transport în comun din ţară vor fi oprite.

Zilele trecute, Slovenia a anulat legăturile cu trenul şi autobuzul cu Italia vecină şi a limitat traficul de marfă din această ţară. De asemenea a introdus controale medicale la graniţa cu Italia.

Grecia

Cu peste 32 de cazuri de coronavirus confirmate/milionul de locuitori, Grecia a anunţat luni închiderea tuturor centrelor comerciale, cu excepţia celor alimentare, farmaciilor, băncilor, benzinăriilor şi serviciilor de livrare de mâncare la domiciliu, iar oricine vine din străinătate va intra pentru două săptămâni în carantină, în timp ce navele de pasageri care vin din Italia nu mai au acces în porturile greceşti, măsuri menite să combată răspândirea coronavirusului, transmite Reuters.

Anterior, fuseseră deja închise barurile, restaurantele, centrele sportive şi au fost interzise adunările. Până în prezent Grecia are 331 cazuri de infectare cu coronavirus confirmate şi patru decese, dar autorităţile sanitare se aşteaptă ca aceste cifre să crească.

Intrarea în carantină pentru 14 zile se va aplica pentru oricine intră în ţară, indiferent de naţionalitate, a precizat purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Atena, Aristotelia Peloni. Închiderea centrelor comerciale este valabilă începând de miercuri.

Navele de pasageri venite dinspre Italia nu mai au acces în porturile greceşti, la fel ca şi navele de croazieră.

Cehia

La fel ca grecii, au peste 32 de cazuri la milionul de persoane. Autorităţile de la Praga au izolat, luni dimineaţă, o zonă din estul Cehiei pentru a preveni răspândirea pandemiei cauzate de noul coronavirus, a anunţat primarul oraşului Unicov, Radek Vincour, transmite Reuters, citat de Agerpres. ”Unicov şi Cervenka, Litovel şi toate filialele locale au fost închise începând cu ora 03:00 prin ordin al Biroului regional de sănătate publică. Motivul este de a preveni răspândirea maladiei COVID-19”, a afirmat Radek Vincour.

Agenţia de presă CTK a relatat că duminică seară existau în zonă 25 de cazuri de coronavirus. În zona respectivă locuiesc aproximativ 24.000 de persoane.

Măsura izolării acestei părţi din estul Cehiei a fost luată după ce duminică autorităţile au înăsprit restricţiile, interzicând deplasările, cu excepţia locurilor de muncă, cumpărăturilor esenţiale şi altor activităţi necesare, până pe 24 martie.

Sâmbătă, guvernul ceh a decis închiderea majorităţii magazinelor şi restaurantelor pentru cel puţin 10 zile. Alte măsuri includ interzicerea a aproape tuturor călătoriilor internaţionale începând din 16 martie şi închiderea şcolilor.

Ministrul de interne ceh Jan Hamacek a afirmat ca obiectivul acestor măsuri – similare celor luate de alte ţări, afectate mai grav – este de a încetini răspândirea coronavirusului.

”Nimănui nu-i este interzis să iasă la o plimbare, dar să bei o bere cu 20 de oameni în jurul tău este iresponsabil şi periculos”, a spus Hamacek.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a confirmat 298 de cazuri de infectare cu nul coronavirus până duminică noaptea şi niciun deces.

Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că Cehia are nevoie de 1 milion măşti de protecţie şi că în acest sens guvernul de la Praga încearcă să găsească soluţii. A doua zi, executivul ceh a afirmat că în câteva zile vor sosi din China câteva milioane de măşti şi un număr suficient de kit-uri pentru teste. Guvernul ceh a afirmat că accelerează activitatea de testare. Duminică au fost efectuate 1.003 de noi teste, numărul total al acestora ajungând la 5.068

Portugalia

Portugalia îşi va închide graniţa cu Spania pentru turişti pentru cel puţin o lună pentru a stopa epidemia de coronavirus, a anunţat duminică premierul portughez, Antonio Costa, conform AFP, scrie Agerpres.

Mărfurile şi persoanele care călătoresc în scop profesional vor avea voie să treacă graniţa, dar nu şi turiştii, a explicat el în cadrul unei conferinţe de presă după ce a discutat cu omologul său spaniol Pedro Sanchez într-o conferinţă video. “Fără ostilitate, cred că este necesar ca în această perioadă să nu existe nicio activitate turistică între Spania şi Portugalia, pentru că trebuie să ne limităm mişcările, nu numai în interiorul oraşelor noastre, ţărilor noastre, dar şi la nivel global “, a adăugat premierul.

Restricţiile de călătorie se vor aplica atât la frontierele terestre, cât şi la cele aeriene şi vor fi puse în aplicare după ce ambele ţări vor stabili condiţiile luni. Perioada va include şi Paştele, care va fi pe 12 aprilie.

Portugalia a recenzat până în prezent 245 de cazuri, dar estimează că există mai mult de 2.200 de “cazuri suspectate”

Polonia

Polonia se pregăteşte pentru o creştere semnificativă în următoarele zile a numărului de persoane infectate cu noul tip de coronavirus, a declarat luni ministrul polonez al sănătăţii Lukasz Szumowski, informează TASS, preluat de Agerpres. “Trebuie să ne pregătim pentru situaţia în care săptămâna aceasta în Polonia va fi un număr din patru cifre de persoane infectate. Creşterea va fi una dinamică”, a avertizat Lukasz Szumowski, subliniind că vârful epidemiei este aşteptat să fie înregistrat peste două-trei săptămâni.

Totodată, ministrul polonez şi-a exprimat speranţa că în Polonia “nu va exista modelul italian”.

Numărul de cazuri de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus a ajuns în Polonia la 125. Trei oameni au murit, în timp ce 13 persoane s-au vindecat. În spitale sunt internaţi 768 de pacienţi suspectaţi de infectare, iar peste 7.500 sunt în carantină acasă.

Autorităţile poloneze au luat decizia de a introduce starea de ameninţare epidemiologică, de a închide toate frontierele ţării şi a nu lăsa sa intre cetăţeni străini în ţară fără un motiv întemeiat, plasându-i pe toţi cei nou-sosiţi în carantină timp de 14 zile. Au fost anulate acţiunile în masă, iar cetăţenilor le-au fost interzise reuniunile cu peste 50 de oameni.

Până la sfârşitul lui martie vor fi închise toate instituţiile de învăţământ, teatrele, muzeele, cinematografele, cluburile sportive, bazinele, restaurantele, cafenelele, barurile şi cazinourile. Au fost închise toate centrele comerciale, exceptând magazinele de produse alimentare şi farmaciile

Elveția

Guvernul elveţian a declarat luni stare de urgenţă pe teritoriul ţării şi a anunţat un nou set de măsuri pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus, transmite dpa şi Reuters.

Urmând exemplul Italiei, Spaniei sau Austriei, majoritatea magazinelor, restaurantele, spaţiile publice se vor închide de la miezul nopţii şi până pe 16 aprilie, a anunţat preşedinta Simonetta Sommaruga într-o conferinţă de presă la Berna. ‘Nu vă vom lăsa singuri. Vom avea grijă de voi’, a adăugat ea, adresându-se compatrioţilor.

Nu sunt interzise deplasările, dar cetăţenilor li se cere să păstreze o distanţă unii faţă de alţii, iar persoanele vârstnice sunt rugate să rămână acasă. De asemenea, a fost anunţată mobilizarea a 8.000 de militari.

Luni, în Elveţia erau confirmat 2.330 de cazuri de infectare şi 14 decese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *