Coronavirus: Vaccinul va fi gratuit în Belgia / Țara vizează vaccinarea a cel puțin 70% din populație – Coronavirus

Guvernul belgian și-a anunțat luni intenția de a trata cel puțin 70% din populația țării – sau 8 milioane de persoane – cu viitoarele vaccinuri împotriva Covid-19 și să garanteze gratuitatea lor „pentru fiecare cetățean”, relatează AFP.

Vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va deschisă voluntarilor, a decis, de asemenea, Conferința interministerială privind sănătatea publică, adunându-i în jurul ministrului sănătății Frank Vandenbroucke pe omologii săi din unitățile federale.

„Obiectivul este vaccinarea a cel puțin 70% din populație”, iar „grupurile prioritare vor fi determinate pe baza avizelor științifice și a unei dezbateri sociale”, se specifică într-un comunicat de presă. „Vaccinarea va fi gratuită pentru fiecare cetățean”, a adăugat el.

Belgia, o țară cu 11,5 milioane de locuitori în care au fost deja înregistrate aproape 540.000 de cazuri de coronavirus și peste 14.000 de decese, este unul dintre statele europene cele mai afectate de pandemie.

Membră UE, țara participă la procedura europeană de achiziționare a vaccinurilor anti-Covid, se arată în comunicatul de presă.

Comisia Europeană a anunțat luni că a aprobat un nou contract de achiziționare a unui vaccin împotriva Covid-19, al cincilea de acest gen, cu grupul farmaceutic german CureVac, și speră să semneze un al șaselea „în curând” cu firma americană Moderna.

Primele patru se referă la vacinul dezvoltat în comun de compania americană Pfizer și BioNTech (care prevede „până la 300 de milioane de doze” achiziționate), alte două la care lucrează compania AstraZeneca și Johnson & Johnson ( până la 400 de milioane de doze din fiecare) și încă un contract cu duo-ul franco-britanic Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze).

Cu toate acestea, aceste livrări vor avea loc numai atunci când aceste vaccinuri s-au dovedit sigure și eficiente. Unda verde va fi a autorității de reglementare, Agenția Europeană pentru Medicamente.

UE a evocat până acum „începutul anului 2021” pentru disponibilitatea primelor doze.

Sâmbătă, Agenția a declarat că intenționează să își dea avizul favorabil cu privire la un prim vaccin “până la sfârșitul anului” pentru distribuire “din ianuarie”.

Până în prezent, Belgia s-a înscris pentru a primi 7,7 milioane de vaccinuri de la AstraZeneca (administrate în două doze) și 5,5 milioane de la Johnson & Johnson, a spus agenția Belga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *