Covid, umbră lungă asupra creierului şi a memoriei. Tulburări cognitive la un an după boală

La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, se cunosc simptomele respiratorii ale Covid, însă boala poate duce la complicaţii neurologice, cu afectarea funcţiilor senzoriale, motorii şi cognitive.

Un nou studiu italian, coordonat de neurologul Alberto Priori, face lumină asupra efectelor cerebrale care pot fi observate chiar şi la un an după infectare.

Cercetarea, care a ales 7 pacienţi cu tulburări cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultăţi de concentrare şi aşa-numita “ceaţă” mentală) de care nu se plângeau niciodată înainte de Covid, a evidenţiat prezenţa unor modificări în anumite zone ale creierului, afectând memoria, circuitele care reglează atenţia şi echilibrul şi cele care reglează energia mentală, motivaţia şi, într-o anumită măsură, comportamentul la trei pacienţi, dintre care unul – care avea o tulburare cognitivă mai severă – a prezentat o acumulare de amiloid, o proteină asociată cu neurodegenerarea şi implicată în boala Alzheimer.

Ceilalţi patru pacienţi examinaţi, deşi se plângeau de tulburări cognitive, nu au prezentat nicio alterare a funcţiilor cerebrale, sugerând că urmările Covid ar putea rezulta din „modificări exclusiv psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”, a precizat profesorul Roberta Ferrucci, potrivit ANSA.

În general, rezultatele cercetării au indicat că, la un an de la boală, este posibil să existe încă un număr de pacienţi care prezintă modificări cognitive, în parte cauzate de modificări psihice.

“Acest studiu”, a spus profesorul Vincenzo Silani, co-autor, “oferă o serie de ipoteze de interpretare a leziunilor post-Covid şi pune bazele unei evaluări diversificate a pacientului pe termen lung”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *