Cristian Rizea a fost exclus de pe lista Partidului NOI. Cum a reacționat fostul deputat român – Capital

Publica.md informează că în cursul zilei de vineri, CEC a înregistrat, Partidul “NOI”, condus de Vladimir Dachi, un om de afaceri născut în Moldova, dar care a muncit mai mulţi ani în Rusia.

Se pare că fostul deputat român Cristina Rizea nu se regăsește în lista aprobată de CEC, pentru că nu ar avea cetăţenia Republicii Moldova, retrasă în noiembrie 2020.

În acest context, Rizea, potrivit sursei citate Rizea s-ar fi arătat foarte indignat de decizia CEC şi insistă că a rămas cetăţean moldovean până la pronunţarea deciziei instanţei în acest sens.

De cealaltă parte însă, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a negat afirmaţiile lui Rizea.

“Partidul Politic “NOI” a prezentat procesul verbal nr.2 al Consiliului Naţional Politic, prin care a exclus poziţia numărul doi din lista de candidaţi”, a spus Lebedinschi.

Cristian Rizea, trimis în judcată pentru fals în declarații

Amintim faptul că la finele lunii martie 2021, fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din România la Chișinău după ce a fost condamnat pentru corupție, a fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova, pentru fals în declarații comis la obținerea cetățeniei acestei țări, scrie deschide.md.

De menționat este faptul că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată dosarul vizându-l pe fostul deputat român Cristian Rizea, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.

Procurorii susțineau la acel moment că în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, Rizea a indicat date care nu corespund adevărului.

“Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.

Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru <<declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe>>”, se arată în comunicatul Procuraturii din Republica Moldova, citat de deschide.md.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *