Cristian Tudor Popescu, reacție vehementă după anunțul CNSAS privind declarația scrisă dată de Crin Antonescu la Securitate. „O mizerie”

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat marți seara, într-o intervenție la B1 TV lansarea unei „știri” despre Crin Antonescu privind declarația dată la Securitate în legătură cu un prieten, pe care o consideră lipsită de fundament.

„Acest f*ck news, care nu are absolut nicio bază, e lansat acum în spațiul public și va fi utilizat de către televiziunile care-i îndeamnă pe Ponta și Simion, precum și de propagandiștii lui Nicușor Dan,” a afirmat CTP, citat de site-ul televiziunii, exprimându-și dezamăgirea față de modul în care informațiile sunt manipulate în spațiul public.

Scriitorul a amintit că susținătorii lui Nicușor Dan au folosit informația pentru a-l ataca pe Crin Antonescu, despre care susține că îl va vota în primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Am fost pe TV chiar când 2 susținători pe care-i credeam oameni serioși, liderul partidului DREPT și celălalt de la USR, a fost primar mi se pare în București, s-au năpustit după ”știrea” dată de câteva minute să-l facă ”turnător al colegilor săi”. Ce să spun”, a subliniat CTP

Gazetarul a adus în discuție și amintiri dureroase din perioada de dinainte de 1989, când Securitatea avea puterea de a chema orice cetățean pentru a oferi informații. „Securitatea putea să cheme pe absolut oricine, nu doar pe un profesor sau medic. Pe oricare cetățean îl putea chema la Securitate,” a subliniat el, amintind de propriile experiențe traumatizante.

În opinia sa, afirmațiile făcute chiar la postul de televiziune B1 TV, conform cărora Antonescu ar fi oferit o „notă informativă,” sunt greșite și reflectă o lipsă de înțelegere a termenilor. „Nota informativă e altceva, se dă din proprie inițiativă, iar în cazul lui Crin Antonescu, acesta a fost silit să dea declarația sa,” a declarat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a amintit și de episodul din campania electorală pentru Primăria Generală a Municipiului București, în care a aprăut, pe filieră PSD, un document în care se pretindea că actualul candidat independent la prezidențiale, Nicușor Dan, a colaborat cu Securitatea, lucrur dovedit fals.

„Anul trecut, domnnul Nicușor Dan a fost ținta unei operațiuni asemănătoare. S-a aruncat în campania pentru Primăria Capitalei un așa-zis document din care rezulta că și-a turnat colegii de olimpiada de matematică, pe care l-am demontat rapid. O mizerie. Acum acești domni de la USR și DREPT au uitat mizeria de anul trecut și au făcut aceeași mizerie, profitând de o ocazie, insultându-l și denigrându-l pe Crin Antonescu la câteva minute de când a apărut acea știre, fără să verifice nimic, să vadă ce mai apare”, a mai afirmat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a apreciat ca fiind „normală” reacția Elenei Lasconi în legătură cu acest subiect, chiar dacă „ea are acum lupte mai grele de dus cu Nicușor Dan decât cu Crin Antonescu… Dar profită de ocazie”.

Cristian Tudor Popescu acuză CNSAS de manipulare mediatică în contextul alegerilor

Cristian Tudor Popescu a criticat acțiunile Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), calificându-le drept o strategie de manipulare în cadrul campaniei electorale. Într-o analogie sugestivă, CTP a descris metoda practicată de CNSAS ca fiind similară cu un scenariu în care cineva neagă repetat o acuzație nespusă, sugerând că, prin această tactică, se generează îndoieli în percepția publicului.

„CNSAS a aplicat o metodă de manipulare pe care eu o numesc „Nuți nu e c****”. Se creează o negare repetată a unei întrebări care nu a fost adresată, lăsând publicul cu unele întrebări și neliniști,” a explicat el. În acest context, Popescu a subliniat că informațiile prezentate de CNSAS privind Crin Antonescu nu ar fi trebuit să apară, descriindu-le ca un „non-document” care nu aduce nimic nou sau relevant.

Popescu a evidențiat că declarația CNSAS, care a fost emisă în 2020, a fost readusă în actualitate și folosită în campania electorală fără a avea o justificare corespunzătoare. Criticând abordarea, el a spus: „Nu e vorba de o reclamație făcută de cineva. Cei de la CNSAS știu foarte bine lucrurile acestea, sunt de meserie.”

Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securitiății, a anunțat CNSAS

Candidatul coaliției, Crin Antonescu, a declarat marţi că nu a avut nicio relaţie cu fosta Securitate decât în calitate de urmărit şi a cerut ca declaraţia sa de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să fie făcută publică.

El a explicat că a dat o declaraţie la fosta Securitate, în calitate de urmărit, în cazul unui prieten, profesor, care a plecat în străinătate în anii ’80.

CNSAS a declarat că în cazul lui Crin Antonescu nu se poate reţine calitatea de colaborator al Securităţii comuniste.

Ștefan Costache, bărbatul pentru care Antonescu a fost convocat la Securitate a reușit, până la urmă, să fugă din România comunistă. El a declarat la Antena 3 că actualul candidat la președinție nu l-a trădat.

spot_img