Criterii pe care trebuie sa le indeplinesti ca sa poti aplica pentru un credit bancar

Vrei sa imprumuti bani de la banca, dar nu stii daca indeplinesti conditiile de eligibilitate? Chiar daca fiecare institutie financiara in parte are propriile reguli si criterii de selectie in functie de politica interna de creditare, exista anumite aspecte generale pe care le ia in considerare orice banca sau chiar si institutiile financiare nebancare. Iata ce criterii trebuie sa indeplinesti ca sa poti aplica pentru un credit bancar:

Inregistrezi venituri stabile in fiecare luna

Obtinerea unui imprumut in zilele noastre nu mai reprezinta o provocare atat de mare ca in urma cu zece ani. Piata financiara dezvolta constant diferite instrumente menite sa raspunda nevoilor actuale. Totusi, principala conditie pe care trebuie sa o indeplinesti pentru a lua un credit de la banca este sa demonstrezi pezenta unor venituri cu caracter permanet. Bineinteles, castigurile din salarii sunt certe si foarte importante nu doar pentru accesarea creditului cat si pentru suma maxima pe care o poti imprumuta de la banca. Insa, nu trebuie sa fii angajat ca sa aplici pentru un credit bancar deoarece bancile admit si alte tipuri de venituri, cum ar fi pensiile, banii obtinuti din profesii liberale sau independente, castigurile din drepturi de autor ori indemnizatia de crestere a copilului. Tot ce trebuie sa faci este sa arati ca ai surse stabile de venit in fiecare luna.

Beneficiezi de vechime in munca

Daca te gandesti ca ai un salariu frumos si poti aplica imediat pentru un credit bancar, te inseli. Institutiile financiare solicita o vechime considerabila la actualul loc de munca, de minimum 3, 6 sau 12 luni, in functie de banca si tipul creditului solicitat. Chiar daca incasezi un salariu peste medie nu poti cere un imprumut fara sa dovedesti institutiei financiare ca ai vechimea necesara in munca. Totodata, sunt cazuri cand poate fi necesar si un contract de munca pe perioada nedeterminata ca sa aplici pentru un imprumut.

Ai varsta minima de acordare a unui credit

In general, majoritatea institutiilor financiare acorda credite persoanelor care au implinit 22 de ani la data solicitarii imprumutului. Mai mult, pot solicita bani de la banca doar cei care la sfarsitul perioadei de creditare implinesc varsta de 70 de ani. Acest criteriu ce tine de varsta este obligatoriu pentru aproape toate bancile de pe piata, unele dintre ele acceptand si intervalul de varsta 24-75 de ani.

Nu esti inregistrat in Biroul de Credit

Daca nu stiai deja acest lucru, afla ca a obtine un credit nu este un drept, ci decizia de finantare apartine in exclusivitate fiecarei institutii in parte. Altfel spus, daca ai adresat o solicitare de finantare bancilor si ti-a fost respinsa, exista posibilitatea sa te afli pe lista cu rau-platnici in cazul in care indeplinesti toate celelalte conditii. Probabil ai auzit de verificare Biroul de Credit si istoricul negativ care-ti restrictioneaza accesul la un nou imprumut. Ei bine, inainte de a-ti aproba creditul, bancile cauta informatii despre tine in baza de date a Biroului de Credit. Poti aparea ca restantier daca nu ti-ai achitat ratele pentru alt imprumut sau daca ai intarziat cu plata lor mai mult de 30-60 de zile. Uneori, se poate intampla sa ajungi pe lista rau-platnicilor chiar si din greseala ori in mod abuziv, de aceea este important sa stii cum arata profilul tau in Biroul de Credit.

Iti permiti un anumit grad de indatorare

Fiecare tip de credit bancar are stabilit un grad maxim de indatorare, iar accesul la imprumut depinde si de acest element. Conform legii, se accepta un grad de indatorare cuprins intre 30 si 60%, insa fiecare institutie tine cont de nivelul veniturilor lunare, totalul obligatiilor de plata si suma ce ar trebui platita pentru creditul solicitat. In functie de situatia ta financiara si procedurile interne ale bancii, ti se poate admite un grad de indatorare de 40%, de exemplu, pentru un credit de nevoi personale, chiar daca maximul ar putea fi de 60%.

Conditiile de eligibilitate tin foarte mult de banca si tipul produsului financiar solicitat. Chiar daca procedura de aplicare si conditiile de acordare sunt simple, trebuie sa indeplinesti astfel de criterii atunci cand vrei sa imprumuti bani de la banca, mai ales daca este vorba si de o suma mare sau o perioada indelungata de timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *