Criza ucraineană: Londra este pregătită să sprijine NATO cu 1.000 de soldați suplimentari / Ce vizează propunerea britanică – International

Regatul Unit este pregătit să desfășoare 1.000 de soldați suplimentari în cazul unei „crize umanitare” legată de tensiunile din Ucraina, a anunțat miercuri seară premierul britanic Boris Johnson, care se deplasează joi la Bruxelles și Varșovia, potrivit AFP.

„Alianța trebuie să tragă linii și să fie clar că există anumite principii asupra cărora nu vom face compromisuri”, a spus liderul britanic într-o declarație, citând „securitatea fiecărui aliat (în interiorul) NATO și dreptul oricărei democrații europene să aspire la aderarea la NATO”.

Interzicerea Ucrainei de a adera la Alianță este una dintre principalele cerințe de securitate ale președintelui rus Vladimir Putin în actuala criză, în care occidentalii acuză Moscova că se pregătește să invadeze țara.

În timpul călătoriei sale, Boris Johnson urmează să se întâlnească la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apoi cu președintele polonez Andrzej Duda și cu prim-ministrul său Mateusz Morawiecki la Varșovia.

Boris Johnson a anunțat că 1.000 de soldați britanici suplimentari vor fi pregătiți să sprijine NATO și aliații în cazul unei „crize umanitare”, potrivit Downing Street.

Propunerea britanică de întărire a apărării NATO include în special dublarea numărului de trupe britanice din Estonia (circa 900 de soldați în prezent în acest stat baltic), desfășurarea de avioane de luptă în sudul Europei și trimiterea a două nave în Estul Mediteranei.

Londra subliniază că orice incursiune a Rusiei în Ucraina ar avea ca rezultat un „dezastru umanitar”, care ar duce probabil la strămutarea forțată a populațiilor de la granițele Europei, în special către țări precum Lituania și Polonia.

Regatul Unit a anunțat săptămâna aceasta desfășurarea a 350 de militari suplimentari în Polonia, pe lângă o sută de soldați deja prezenți pe teritoriul său.

Boris Johnson, care a vizitat Kievul în această săptămână, a declarat Moscovei: „Ceea ce trebuie să vedem este o diplomație reală, nu o diplomație coercitivă”.

Ministrul său de externe, Liz Truss, a sosit miercuri în capitala Rusiei pentru a se întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov și pentru a încuraja „puternic” Rusia să se angajeze în procesul diplomatic.

Ministerul rus de Externe a răspuns făcând apel la o „schimbare de ton” din partea britanică, fără de care „orice interacțiune productivă este imposibilă, fie că se rezolvă chestiuni bilaterale sau internaționale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *