Cultura tatuajelor din diferite parti ale lumii

In ultimii ani, societatea a suferit o transformare remarcabila in ceea ce priveste parerile noastre despre tatuaje. Cei dintre noi nascuti in anii 1980 sau inainte au observat probabil acest lucru – tatuajele au fost candva un tabu in America. Erau ascunse de parinti. Trebuiau ascunse de potentiali sefi. Daca ati avut vreo aspiratie pentru un stil de viata de clasa superioara, un tatuaj vizibil ar fi servit ca o bariera potentiala pentru intrare. Cumva, toate s-au schimbat. Acum, tatuajele impodobesc pielea a aproximativ 40% din toti americanii cu varste cuprinse intre 26 si 40 de ani. Tatuajele sunt acum vazute ca o forma de expresie care este la fel de valabila ca urechile stralucite sau coafura. Ceea ce este cu adevarat incredibil este modul in care culturile diferite vad tatuajele in intreaga lume (vezi diferite modele de tatuaje pe foxi.ro). Ele pot reprezenta un rit de trecere, asigurand acceptarea societatii. Ele pot fi singurul mijloc de a fi privite ca frumoase. De asemenea, pot reprezenta un ritual religios. Iata cum sunt privite tatuajele in diferite parti ale globului.

Tatuajele in Japonia

Japonia a avut o istorie complicata cu tatuajele. Oricine a vizitat natiunea insulara a vazut probabil semnele ,,fara tatuaje permise” la instalatiile publice din bai, saune, sali de sport si multe altele.
Dupa cum se dovedeste, o mare parte din aversiunea Japoniei fata de tatuaje este datorita yakuzei sau mafiei japoneze. Tatuajul traditional japonez este cunoscut sub numele de irezumi. Complexitatea relatiei japoneze cu tatuajele incepe in anii 1600, cand guvernul a adoptat o politica prin care toti infractorii trebuie sa fie tatuati – un act cunoscut sub numele de bokkei. Acest lucru le-ar face dificil sa obtina din nou acceptarea in societate. Aceasta politica de branding a rezistat timp de peste 200 de ani.
Cultura tatuajului din Yakuza s-a format ca protest impotriva bokkei. Tatuajul pe corp complet a fost o creatie a yakuza si continua sa fie popular pana in zilele noastre. Chiar si astazi, desi mai putini membri yakuza primesc tatuaje astfel incat sa poata trece neobservate in societate, procesul este inca vazut ca un rit de trecere. Aruncand deoparte o clipa, natura evidenta nefavorabila a grupului, tatuajele lor sunt remarcabile. Bogate in simbolism, traditie japoneza si povestiri, acestea includ capse precum pestele koi, dragonul, fenixul, sarpele si altele.

Tatuajele Maori

Maori din Noua Zeelanda au o istorie bogata in tatuaje. Initial s-a crezut ca a ajuns la Maori prin Polinezia de Est, tatuajul a devenit o parte integranta a culturii lor. Deoarece maorii considerau ca capul este cea mai sacra parte a corpului, ei s-au concentrat puternic pe tatuaje faciale. Daca un maorian ar fi foarte bine clasat, era sigur ca persoana respectiva va fi tatuata. In mod similar, oricine fara statut ar avea probabil tatuaje.

Practica tatuajului a inceput la pubertate. Un ritual sacru, a avut loc ca parte a unei practici religioase. Tatuajele au facut razboinicii mai atractivi pentru femei si mai tematori pentru adversari. Datorita naturii rudimentare si dureroase a procesului de tatuare, o persoana ar fi adesea facuta in pat pentru multe zile, in timp ce umflarea se reduce si ranile tatuajului se vindeca. Lucrul fascinant este faptul ca, in timp ce tatuajele sunt adesea vazute ca rebele in cultura occidentala, in cultura maoriana erau asteptate. A refuza sa fii tatuat a fost actul rebel. Guvernul din Noua Zeelanda a interzis tatuajele maori in 1907 cu Legea privind suprimarea Tohunga, care intentiona sa inlocuiasca practicile maori traditionale cu cele medicinale moderne. Acest act a servit, tragic, pentru a ameninta cultura maori in ansamblu. Din fericire, a fost abrogat in anii ’60, iar de atunci, tatuajele maori au revenit. Ca o ultima nota interesanta, cuvantul ,,tatuaj” provine de la un cuvant tahitian ,,tattau”, insemnand sa lovesti sau sa lovesti.

Tatuajele in Africa

Africa are una dintre cele mai vechi istorii cu tatuaje oriunde in lume. De la o mumie egipteana gasita cu un tatuaj care dateaza de aproape 2000 i.Hr. pana la un exemplu gasit in Libia, Africa ofera o bogata istorie a tatuajelor. In timp ce tatuajele egiptene se crede ca au simbolizat lucruri precum fertilitatea si inchinarea zeilor, au si alte semnificatii in alte parti ale Africii. Africa de Nord a vazut in mare parte tatuajul ca un tabu datorita influentelor sale islamice de-a lungul istoriei. Tatuajele sunt vazute ca fiind asemanatoare cu pulverizarea graffiti-urilor pe corp, care este un dar de la Allah. Indiferent, exista inca o istorie a tatuajelor in toata Africa de Nord, poate ca subcultura si poate nascuta din rebeliune.

Tatuajele in India

Tatuajul a fost comun timp de mai multe secole in triburile imprastiate in imensitatea subcontinentului indian. Triburile ar vedea tatuajele ca pe niste bijuterii de neatestat sau ca un mijloc de a face femeile tinere sa para neatractive pentru triburile vecine, care altfel ar putea sa le fure. In nord-est, headhunters ar purta tatuaje faciale care povestesc cate vieti au dus. In caldura toxica din sudul Indiei, tatuajele permanente au fost mult timp o traditie. Denumit pachakutharathu, ei au incetat sa mai fie populari in jurul anului 1980. Artistii tatuatori ar calatori in jurul crearii de tatuaje de niste tipuri de labirint pe corpurile oamenilor, astfel incat sa poata indeparta raul. Subcontinentul indian gazduieste o istorie atat de lunga si complexa a locuitorilor, incat este imposibil de povestit toate traditiile de tatuaje prezente. In unele culturi, tatuajele erau un mijloc de a-i marca pe cei din castele inferioare, astfel incat sa ii mentina in societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *