Este o după-amiază răcoroasă la jumătatea iernii în Segovia, în Spania Centrală, iar turiștii sunt adunați la poalele apeductului roman al orașului, privind la arcadele sale celebre și făcând selfie-uri, scrie BBC într-un reportaj despre economia Spaniei.
Mulți dintre vizitatori sunt spanioli, dar există și oameni din alte țări europene, asiatici și latino -americani, toți atrași de farmecul istoric al Segoviei, gastronomia și geografia pitorească a locului.
„A existat un moment în timpul Covidului, când m-am gândit că poate că turismul nu va mai fi niciodată așa cum a fost înainte”, spune Elena Mirón, un ghid local îmbrăcat într-o beretă de culoare fuchsia, care urmează să conducă un grup de turiști prin oraș.

„Dar acum lucrurile sunt foarte bune și simt că anul acesta va fi un an bun. Sunt fericită, pentru că pot trăi făcând ceea ce-mi place”
Spania a primit un număr record de 94 de milioane de vizitatori în 2024 și acum se apropie de Franța, cel mai mare hub turistic străin din lume, unde au fost 100 de milioane de turiști.
Spania este a patra economie a Europei și a avut anul trecut o creștere a PIB de 3,2%. În schimb, economia germană contractat cu 0,2% în 2024, în timp ce Franța a crescut cu 1,1% iar Italia cu 0,5%.
Toate acestea ajută să explice de ce revista Economist a denumit Spania drept economie cea mai performantă.
„Modelul spaniol are succes, deoarece este un model echilibrat, iar acest lucru garantează sustenabilitatea creșterii”, spune Carlos Cuerpo, ministrul Economiei din guvernul de coaliție condus de socialiști. El subliniază că Spania e responsabilă pentru 40% din creșterea zonei euro anul trecut.
Deși a subliniat importanța turismului, Cuerpo a subliniat și serviciile financiare, tehnologia și investițiile ca factori care au ajutat Spania să revină din pandemie, când PIB a scăzut cu 11% într -un an.
„Noi ieșim din COVID fără cicatrici și cu economia noastră modernizată, ridicând potențialul de creștere al PIB -ului”, adaugă el.
Acest proces de modernizare este sprijinit de fonduri UE. Spania urmează să primească 163 miliarde de euro până în 2026, ceea ce o face cel mai mare beneficiar al acestor fonduri alături de Italia.
Spania investește banii în sistemul feroviar național, precum și în industria vehiculelor electrice și subvenții pentru întreprinderile mici.
„Cheltuielile publice au fost mari și sunt responsabile de jumătate din creșterea noastră economică de la pandemie încoace”, spune María Jesús Valdemoros, lector în economie la Iese Business School din Spania.

O altă provocare economică majoră pentru Spania a fost criza costului vieții declanșate de blocajele lanțului de aprovizionare și de invazia rusă a Ucrainei în 2022. Inflația a atins un ritm anual de 11% în iulie a acelui an, cu prețurile la energie lovindu-i puternic pe spanioli. Dar la sfârșitul anului 2024 inflația a coborât la 2,8%.
Madridul consideră că subvențiile pe care le -a introdus pentru a reduce costul consumului de combustibil și pentru a încuraja utilizarea transportului public au fost esențiale pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor de energie, precum și creșterea salariului minim.
În culmea crizei energetice europene, Spania și Portugalia au negociat, de asemenea, cu Bruxelles-ul așa-numita „excepție iberică”, care le-a permis să renunţe la sistemul tarifar european al energiei pentru a decupla preţul gazului de cel al energiei electrice.
Carlos Cuerpo susține că astfel de măsuri au contribuit la combaterea vulnerabilității Spaniei la agitația economică.
„Spania se dovedește a fi mai rezistentă la șocurile succesive – inclusiv șocul inflației care a venit odată cu războiul din Ucraina”, a spus el. „Și cred că aceasta face parte din scutul de protecție general pe care l -am pus în aplicare pentru consumatorii noștri și pentru firmele noastre”.
Producția de energie verde a țării este văzută ca un alt factor favorabil, nu doar în garantarea energiei electrice, ci și în stimularea investițiilor. Spania are a doua infrastructura energetică regenerabilă ca mărime din UE.
În ciuda acestor aspecte pozitive, o slăbiciune de lungă durată a economiei Spaniei a fost rata cronică ridicată a șomajului, care este cea mai mare din UE și aproape dublul mediei blocului comunitar. Cu toate acestea, situația s -a îmbunătățit în ultimul trimestru din 2024, când rata șomajului spaniol a scăzut la 10,6%.
De asemenea, deși sosirea imigranților a determinat o dezbatere politică acerbă, absorbția lor pe piața muncii este văzută de mulți ca fiind crucială pentru o țară cu o populație care îmbătrânește rapid.
Primul ministru socialist, Pedro Sánchez, a descris contribuția lor la economie drept „fundamentală”.
Comisia Europeană a prognozat că Spania va continua să fie liderul creșterii economice în rândul marilor economii ale UE, dar există și provocări viitoare. Una este dependența de turism și reacțiile în creștere a localnicilor împotriva fluxurilor uriașe de turiști.
Alta este uriașa datorie publică a Spaniei, care a trecut de 100% din PIB.
În plus, o criză de locuințe a izbucnit în toată țara, îngreunând accesul la o casă a multor milioane de spanioli.
Cu un peisaj politic incert și profund polarizat, este dificil pentru guvernul minoritar al lui Sánchez să rezolve toate aceste probleme. Dar, deocamdată, Spania se bucură de statutul său de motor al creșterii europene.