Cum a fost posibil ca stația GPL din Crevedia să funcționeze chiar și după retragerea autorizațiilor? Prima reacție a Poliției Române

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Stația GPL din Crevedia unde s-au produs exploziile catastrofale fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar ancheta Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze. Una dintre instituțiile care ar fi trebuit să știe despre faptul că depozitul GPL încă funcționa este Poliția Română. Luni, instituția a transmis că „nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții” referitoare la activitatea desfășurată acolo.

Intervenție la exploziile de la CrevediaFoto: Romanian Emergency Inspectorate- IGSU / AFP / Profimedia

Exploziile devastatoare de la Crevedia au făcut doi morți și 56 de răniți și au scos la iveală un șir întreg de nereguli. O stație GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.

„Nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții”

Luni, Poliția Română a avut prima reacție în acest caz, spunând că nu a fost sesizată vreodată despre activitatea stației GPL.

  • „Începând cu anul 2020 și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții, referitoare la activitatea desfășurată la imobilul unde s-a produs tragicul eveniment din localitatea Crevedia.
  • De asemenea, încă din anul 2022, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a dispus ca aparatele folosite pentru măsurarea vitezei de deplasare și supraveghere a traficului rutier să fie utilizate doar din autospecialele de poliție inscripționate, astfel că nu se confirmă afirmațiile referitoare la faptul că o autospecială neinscripționată ar fi acționat în proximitatea imobilului, din localitatea Crevedia”, a transmis Poliție Română.

„Stătea radarul acolo”

Localnici din Crevedia spun că mașina de radar a Poliției obișnuia să stea chiar în poarta depozitului ilegal de GPL care apaține fiului primarului din Crevedia. „Stătea radarul acolo. Chiar și pe mine m-au luat, aveau mașină neinscripționată. Era locul lor preferat. Cu un Logan alb, geamuri fumurii, nici nu-ți dădeai seama, la câte mașini erau acolo, la poartă”, a declarat un localnic pentru PressOne.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia și care îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 firma anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Cum a fost posibil ca nicio instituție să nu știe depre faptul că acel depozit de GPL a continuat să funcționeze ilegal?

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a declarat, duminică, la Digi24, că a cerut o analiză privind activitatea firmei din Crevedia.

„Din punct de vedere al structurilor MAI am cerut o analiză privind modul cum s-a desfășurat activitatea acelei companii. Primele date au fost puse la dispoziția procurorului și fac parte din cadrul probatoriului”, a susținut Despescu.

Secretarul de stat în MAI nu a făcut alte comentarii, spunând că există un dosar pe rol.

Stația GPL la care s-a produs explozia din Crevedia este a firmei FLAGAS SRL care îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

Flagas SRL are în ultimii 5 ani contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

În 2022, cifra de afaceri a Flagas SRL a fost de 595.907.886 lei, iar profitul de 32.782.166 lei.

Ionuţ Daniel Doldurea mai este acționar în alte 5 firme, trei dintre acestea având contracte de peste 2,8 milioane lei cu primării conduse în bună parte de PSD, în aceeași perioadă. În total, peste 4,5 milioane lei.

Primarul din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu deține stația GPL ilegală din Crevedia, a anunțat duminică după-amiază, că a decis să se autosuspende „din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție politică deținută”.

Trei dosare penale au fost deschise după exploziile de la Crevedia.

Parchetul General a deschis un dosar care vizează infracțiunea de distrugere din culpă având ca urmare un dezastru, dar, în funcție de cercetări, poate fi schimbată încadrarea faptei.

„Dosarul de urmărire penală preluat la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, prin dezastru înţelegându-se în accepţiunea Codului penal inclusiv situaţia când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”, a declarat procurorul general.

Și DNA a deschis un dosar penal – investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control. Dosarul a fost deschis in rem, pentru abuz în serviciu, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal în cazul modului de intervenția a pompierilor la depozitul GPL.

spot_imgspot_img