Cum a început un cetățean cu spirit civic din comuna natală a lui Rebreanu sa vegheze la cheltuirea banului public de către Administratia locală?

Putina lume știe de existența
comunei Tirlisua, însă nu putina lume a auzit/citit despre marele scriitor Liviu
Rebreanu.

In aceasta comuna de la poalele munților Tibleș, Valea Ilișuii, un cetățean, fiu al satului întors din pribegie, a început sa observe cum administrația comunei lui cheltuie banul public, nu întotdeauna in interesul comunității cât in interes personal, menține un aparat administrativ care nu-și cunoaște și respectiv nu-și poate îndeplini fisa postului, care umilește cetățenii uneori cu știință alteori cu neștiința.

Acest cetățean cu spirit civic este Rus Ioan, fără nici o legătura cu mai celebrul Ioan Rus de la Cluj. Domnul Rus Ioan, cetățeanul nostru, a muncit o vreme in țara după care împreuna cu familia lui a plecat in Italia, unde a muncit 12 ani.
Având mana bătrâna și bolnava, a fost nevoit sa se întoarcă in țara pentru a o îngriji, și aici l-au uimit deficientele administrației enumerate mai sus, care erau aceleași ca și la plecarea lui in străinătate, astfel încât a început sa ceara socoteala primarului și consiliului local, in baza dreptului la informare a cetățeanului.

Pe lângă informările cerute autorităților, a mers personal sa inspecteze anumite lucrări efectuate cu bani europeni și cofinanțare din bugetul local, lucrări făcute de mântuială.(lucrări despre care vom oferi detalii intr-o ediție ulterioară).

A reușit să implice alături de el și alți tineri din localitate, tineri care la început s-au speriat fiind amenințati și hărțuiți de oamenii primăriei și de o parte a profesorilor de la liceul din localitate. Va urma. (Cerasela N.).