Cum alegi cea mai bună hotă de bucătărie

Nu există bucătărie fără abur, miros sau fum. Poți face ca toate aceste neajunsuri să dispară din bucătăria ta cu un singur electrocasnic: hota. Este acel gen de aparat care îndeplinește foarte multe roluri și face ca experiența pregătirii mâncării să nu fie percepută ca o corvoadă:

 • împiedică răspândirea fumului, aburului, mirosului în bucătărie, le elimină;
 • în lipsa aburului în exces și a mirosului vei fi mai puțin stresat și te vei concentra mai bine pe ceea ce pregătești;
 • nu vei mai avea emoții că mirosurile vor persista zile întregi;
 • chiar dacă este doar abur, fum și miros, nu înseamnă că acestea nu se depun pe mobilierul din bucătărie, pereți sau alte obiecte. Dacă folosești hota, bucătăria ta se va menține curată mai mult timp. 

Desigur, în primul rând vrei să îți alegi o hotă de bucătărie la prețuri avantajoase, dar în afară de preț trebuie să ții seama și de alte criterii, cum ar fi:

Tipul de hotă

 • Hota tradițională (nu este chiar indicată, pentru că sistemul de filtrare a aerului nu are evacuare în exterior).
 • Hota telescopică: este excelentă pentru bucătăriile mici, pentru că atunci când nu este nevoie de ea poate fi micșorată, iar în timpul funcționării elementele ei mobile măresc suprafața aparatului electrocasnic.
 • Hota cu burlan: se potrivește pentru bucătăriile care permit montarea hotei deasupra aragazului. Trebuie spus că cele mai bune hote de bucătărie sunt cele care au sistemul de ventilare în exterior (adică au nevoie de burlan de evacuare prin perete). 
 • Hota incorporabilă: este preferată de cei care nu doresc electrocasnice la vedere în bucătărie. Poate fi încorporată într-o piesă de mobilier.
 • Hota tip insulă (de tavan): este preferată pentru bucătăriile spațioase, unde spațiul de gătit este de obicei în mijloc, sau în bucătăriile în care nu se dorește instalarea hotei de un perete. Chiar și în cazul acestora, sistemul de evacuare se face în exterior, prin tavan. Filtrarea internă nu este preferată decât dacă nu se gătește foarte des sau foarte mult în bucătărie.

Dimensiunea hotei

Opțiunea ta va ține seama, fără îndoială, și de dimensiunea aragazului, pentru că hota trebuie să acopere suprafața de gătit. Este foarte important să ții seama și de distanța dintre hotă și suprafața de gătit (trebuie să fie între 60-90 cm), este un detaliu care influențează eficiența produsului.

Numărul de motoare

Sunt hote cu un motor sau cu două motoare, dar trebuie să știi că puterea de absorbție a unei hote nu depinde de numărul de motoare. Există modele de hote cu un singur motor care sunt foarte eficiente.

Filtre

Hotele pot avea mai multe tipuri de filtre:

 • filtre sintetice: trebuie înlocuite periodic;
 • filtre metalice: pot fi curațate cu detergent de vase si apa caldă;
 • filtre de carbon: nu pot fi curățate, trebuie schimbate o dată la 3-6 luni. 

Nivel de zgomot

Zgomotul pe care il face o hota este strâns legat de puterea aparatului. Asta inseamnă că o hotă este cu atât mai puternică cu cât zgomotul este mai mare. În plus, treptele de viteză superioare sunt cele responsabile pentru un nivel ridicat al zgomotului. Dacă îți dorești totuși o hotă care face mai puțin zgomot, poți opta pentru una cu motor de tip BLDC (brushless), care este mai silențioasă decât cele cu motor clasic. Zgomotul se măsoară în decibeli. Hotele se încadrează între 33-72 decibeli. Cu cât hota este mai silențioasă cu atât prețul este mai mare.

Număr de viteze

Viteza de funcționare se reglează în funcție de nevoi. Cel mai bine este să optezi pentru o hotă cu mai multe viteze. O hotă mai mare dar care este solicitată la jumătate din capacitatea ei este mai silențioasă și va avea o durată de viață mai mare decât o hotă care este utilizată la capacitate maximă.

Cele mai multe modele de hotă au între 3-6 viteze.

Cum întreții hota

Toate modelele de hote sunt prevăzute cu filtre pentru grăsimi. Acestea captează particulele de grăsime care ajung în aer. Filtrele pentru grăsimi trebuie curățate periodic. Unele hote indică momentul în care trebuie schimbat filtrul. Dacă hota nu indică acest moment, îți dai seama când trebuie schimbat filtrul atunci când hota face un zgomot mai mare decât de obicei.

Temporizator

Funcția de temporizator înseamnă de fapt oprire întârziată. Asta înseamnă că se poate seta un interval de timp în care hota continuă să funcționeze după ce am terminat de gătit.

Iluminarea hotei

Cele mai multe hote au sistem de iluminare a spațiului de gătit. Cele mai noi au spoturi luminoase sau LED-uri.

Hota pe care o vei alege pentru bucătăria ta va depinde de toate aceste criterii. Este bine să știi că în prezent există foarte multe modele, prin urmare ai de unde alege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *