Cum alegi ingrasamantul potrivit pentru plantele tale?

Indiferent ca ai o cultura de rosii, ardei si fasole, ai o gradina plina de flori sau doar un covor de gazon, la un moment dat culturile au nevoie de ingrasamant. In perioada de activitate intensa toate plantele consuma o cantitate mare de substante nutritive. In mod normal, aceste substante ar trebui sa se gaseasca in pamant, insa de foarte multe ori pamantul nu este suficient de bogat in nutrienti sau pur si simplu nu poate furniza nutrientii din cauza unei diferente mari de temperatura intre zi si noapte.

In astfel de situatii, exista o multime de ingrasaminte yurta pe care le poti aplica pe planta.

Care sunt semnele pe care le dau plantele atunci cand au nevoie de ingrasaminte?

Semnele sunt numeroase si vizibile. Vei desoperi frunze galbene, flori uscate inainte de a da pe rod, plante foarte firave sau fructe mici. Este important ca in momentul in care identifici semnele sa alegi ingrasamantul potrivit si sa hranesti cat mai bine planta. La fel ca si in cazul medicamentelor pentru oameni, este de evitat sa dai ingrasaminte dupa ureche. Pe Yurta poti gasi ingrasaminte specifice si personalizate pentru fiecare planta in parte, fiind nevoie sa ai grija doar la dozaj si la modul de aplicare.

In general, ai de ales intre ingrasaminte chimice si naturale, fiind tentanta varianta celor naturale. Totusi, ingrasamintele chimice contin aceleasi substante, insa in cantitati mai mari si pot fi mult mai eficiente.

Ce nutrienti trebuie sa contina ingrasamintele?

Exista numerosi nutrienti care hranesc majoritatea plantelor. Atat ingrasamintele naturale, cat si cele chimice contin macroelemente precum azot, fosfor sau potasiu si microelemente precum fierul, manganul, aluminiul sau manganul. Fiecare dintre aceste elemente are un rol important:

Azotul ( N) – Este cel care influenteaza cresterea masei vegetative. Nu trebuie sa fie in exces, insa, deoarece poate stimula cresterea vegetativa in detrimentul fructificarii. Creantele de azot se evidentiaza prin frunze galbene.

Fosforul ( P) – Este un macronutient care ajuta la depozitarea substantelor de rezerva si stimuleaza inflorirea si fructificarea. Cu ajutorul fosforului planta se fixeaza mai bine in sol iar fructele ajung sa aiba o calitate mai buna. Lipsa fosforului duce la coacere intarziata si la fructe putine.

Potasiul ( K ) – Ajuta la absorbtia apei prin radacini si ii confera plantei rezistenta la ger. O planta fara suficient potasiu se coloreaza in galben-brun.

Calciul ( CA) – Ajuta la intarirea peretilor celulari si la protectia plantei impotriva bolilor si daunatorilor. Carenta de Ca inseamna o rezistenta mai mica a fructelor la socurile mecanice, in timp ce excesul de Ca duce la frunze ingalbenite.

Magneziu ( Mg ) – Este un macroelement prezent in clorofila, care participa la foarte multe procese biochimice.

Ce tip de ingrasamant alegi? Foliar sau de sol?

Ingrasamantul poate fi aplicat foliar sau poate fi pus pe sol, la radacina plantei. In general, trebuie sa alegi in functie de rapiditatea cu care vrei ca substantele nutritive sa fie absorbite si in functie de faza de dezvoltare a plantei. Ingrasamintele cu aplicare foliara au rezultate imediate, in timp ce ingrasamintele aplicate pe sol necesita un timp pentru a-si face simtita prezenta. Daca planta este mare, cel mai bine este ca ingrasamantul sa fie aplicat foliar. Daca este mica, solutia perfecta este un ingrasamant la radacina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *