Cum alegi obiectivul foto potrivit pentru camera ta: 3 sfaturi

Ești pasionat de arta fotografică? Vrei să realizezi performanță în domeniul artelor vizuale? Ai nevoie, pe lângă talent și muncă, de echipamente foto care să te ajute în obținerea celor mai bune poze în studio și în aer liber. Iată cum să alegi obiectivul foto potrivit pentru aparatul tău, ca să fii un adevărat profesionist în fotografie.

Cunoaște în detaliu caracteristicile obiectivelor foto

Obiectivele foto sunt lentile optice folosite alături de corpul camerei foto, ca să capteze imaginile pe film fotografic sau, în cazul aparatelor moderne, pe suporturi digitale.

Ai un obiectiv foto preinstalat pe camera foto, acesta fiind obiectiv de kit. Poți să-l înlocuiești sau să-l completezi cu obiective foto prime, obiective foto cu unghi larg, obiective tele și superzoom, obiective macro.

Ca să alegi exact ce-ți trebuie, asigură-te că știi toate detaliile despre caracteristicile acestor obiective foto: ce tipuri de lumină folosesc, pentru ce condiții meteo sunt proiectate, care este distanța recomandată față de obiectul/subiectul pozat, ce lărgime a cadrului vrei să obții, care este unghiul de cuprindere, ce zoom are fiecare obiectiv foto din colecția ta.

Alege obiective foto în funcție de locația unde vei fotografia

Utilizează obiective foto adaptate la condițiile existente în locația unde urmează să realizezi fotografiile. Obiectivele de kit sunt bune pentru fotografii de acțiune și fotografii urbane. Folosește obiective prime pentru poze în aer liber, când ești în mijlocul naturii și vrei să fotografiezi la lumină mai scăzută. 

Poți să utilizezi obiective cu unghi larg pentru fotografii de peisaje ample, chiar și pentru drone destinate pozelor de la înălțime. Dacă vrei să realizezi o ședință foto în pădure sau pe câmpuri întinse, optează pentru obiective tele și superzoom, care îți oferă detaliile pe care ți le dorești atunci când încerci fotografie wildlife. 

Adaptează obiectivul foto la tipul de poze pe care le realizezi

Ai la dispoziție obiective foto fixe și obiective foto cu zoom, așa că poți să alegi ce-ți trebuie, în funcție de tipul de poze pe care vrei să le realizezi. Ia în considerare și nivelul de luminozitate pe care-l oferă diferite tipuri de obiective cu diafragmă fixă și diafragmă variabilă.

Alege obiective Nikon sau de la alte branduri profesionale, ca să ai seturi de obiective full-frame sau pentru crop, cu stabilizator de imagine. Realizează o colecție diversă de obiective versatile ca unghi de încadrare și completează cu obiective specializate.

De exemplu, pentru zoomuri mari achiziționează teleobiective și ai grijă să găsești raportul optim între viteza de focalizare și greutatea obiectivelor, pentru că pot fi destul de voluminoase. 

Stabilește ce tip de poze urmează să realizezi (portrete, fotografie de peisaj, fotografie urbană, panoramări, fotografie de produs, fotografie macro, astrofotografie ș.a.). Alege echipamentele adecvate și completează seturile de obiective foto cu obiective cinematice, accesorii pentru obiective foto (filtre, huse, capace, inele step-up, inele step-down, adaptoare montură, obiective drone ș.a.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *