Cum au evoluat înființările și falimentele de companii în trimestrul al patrulea 2021, conform Eurostat

Numărul firmelor nou-înregistrate a crescut cu 1,2% în zona euro și 1,6% în UE, în trimestrul patru al anului 2021 față de trimestrul anterior al aceluiași an, în timp ce numărul companiilor care au declarat faliment a scăzut cu 1,6% % și, respectiv, 0,7%, potrivit ot.gr, citată de Rador.

firme radiateFoto: depositphotos.com

Potrivit Eurostat, comparativ cu trimestrul al patrulea 2019, adică înainte de izbucnirea pandemiei, numărul companiilor nou-înregistrate a fost cu 6% mai mare în UE, în timp ce numărul companiilor care au declarat faliment s-a redus semnificativ, cu 23%.

La sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2021, în domeniul informației și comunicațiilor și al transporturilor au fost semnificativ mai multe înregistrări de firme decât înainte de criza COVID-19.

Pe de altă parte, în domeniul serviciilor de cazare și al restaurantelor, s-au înregistrat semnificativ mai puține afaceri față de 2019.

La sfârșitul trimestrului al patrulea 2021, în toate sectoarele economiei s-au înregistrat mai puține falimente față de același trimestru din 2019. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în domeniul informațiilor și comunicațiilor, industrie și comerț.

Compararea datelor trimestriale la nivel de state membru

Comparând al patrulea trimestru din 2021 cu al treilea trimestru din 2021, în rândul statelor membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale înregistrărilor de noi companii au fost observate în Polonia (+9,4%), Estonia (+6,6%) și în Italia (+6,4%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Irlanda (-30,8%), Slovacia (-5,5%) și Bulgaria (-3,8%).

Comparând trimestrul al patrulea din 2021 cu trimestrul al treilea din 2021, în rândul statelor membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi ale numărului de companii care au declarat faliment s-au înregistrat în România (-26,2%), Estonia (-12, 7%) și Spania (-10,4%).

Cele mai mari creșteri ale numărului de falimente au fost observate în Danemarca (+37,8%), Ungaria (+24,7%) și Țările de Jos (+22,5%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *