Cum au fost convinși ceilalți europeni să se vaccineze anti-COVID și de ce în cazul românilor metodele aplicate nu au funcționat? Dezbatere HotNews.ro Live, marți, ora 15 – Romania in Europa

​Într-o dezbatere HotNews.ro LIVE, împreună cu invitații Radu Lupescu, medic specialist în anestezie și terapie intensivă în Franța, Dan Caragea, fost profesor de psihologie la Universitatea din Lisabona, Portugalia, și Răzvan Cherecheș- profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, încercăm să aflăm de ce sunt românii deosebiți în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, față de restul europenilor.

Situația specială în care se află România care deși a avut acces la vaccinuri, la fel ca restul țărilor UE, a ajuns abia la o rată de 33% de persoane imunizate, în timp ce spitalele nu mai fac față numărului mare de cazuri grave, a atras atenția inclusiv oficialilor OMS. Aceștia au trimis o delegație în țara noastră pentru a vedea care sunt cauzele acestui eșec.

Cifrele arată că în România există o reticență la vaccinuri nemaiîntâlnită în alte țări UE (cu excepția Bulgariei), iar concluzia OMS este că în ritmul actual de imunizare România nu poate atinge un procent de 70%, la fel ca media europeană, decât în doi ani și jumătate.

În același timp, multe țări europene au depășit deja 70, 80 și chiar 90% rată de vaccinare, iar rezultatele nu au întârziat să apară: din ce în mai puține decese din cauza COVID-19, la fel și oameni internați în spitale cu cazuri grave, restricții în viața de zi cu zi pe cale de dispariție.

În timp ce portughezii, francezii, danezii și alții își reiau viața normală, românii bat record după record în ceea ce privește numărul persoanelor decedate din cauza virusului.

Cum au fost convinși ceilalți europeni să se vaccineze și de ce în cazul românilor metodele aplicate nu au funcționat?

Aceasta este întrebarea dezbaterii HotNews.ro LIVE, la care vom încerca să răspundem cu ajutorul invitaților: Radu Lupescu, medic specialist în anestezie și terapie intensivă în Franța, Dan Caragea, fost profesor de psihologie la Universitatea din Lisabona, Portugalia și Răzvan Cherecheș- profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Principalele puncte ale dezbaterii sunt următoarele:

  • Cum arată în acest moment viața în țările unde oamenii s-au vaccinat în procent mare împotriva COVID-19, versus viața din România, cu spitale pline și sute de morți pe zi?
  • Ce metode au aplicat francezii și portughezii pentru a-și convinge populațiile să se vaccineze?
  • Ce anume a funcționat în țările din vest și nu a funcționat deloc în România, în ceea ce privește vaccinarea?
  • De ce medicii de familie din țările din vest au participat masiv la această campanie și de ce nu s-a întâmplat același lucru și în România?
  • Ce ar trebui să schimbe România în ceea ce privește strategia anti-pandemie, în condițiile în care campania de vaccinare a eșuat?

Moderator va fi jurnalistul Gabriel Bejan.

Dezbaterea va fi transmisă live pe conturile de Facebook și YouTube ale HotNews.ro, începând cu ora 15.

Cititorii pot pune întrebări în secțiunea de comentarii a acestui articol sau pe pagina de Facebook a HotNews.ro.

Comentariile vor fi moderate și nu vor fi aprobate decât cele care respectă temele dezbaterii.

Acest articol face parte din proiectul România în Europa, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *