Cum ești despăgubit în cazul unui accident rutier

Oricât de disciplinat ai fi ca șofer și oricât de mult ai respecta toate regulile de circulație, neatenția celorlalți particpanți la trafic te pot pune în situația în care să fii implicat și în evenimente mai puțin plăcute, cum sunt accidentele rutiere.

În cazul în care ești nefericitul protagonist al unui astfel de moment, trebuie să știi că reparațiile mașinii vor fi suportate de către compania de asigurări a șoferului vinovat prin intermediul poliței RCA încheiate.

Dacă accidentul rutier implică doar pagube materiale, cea mai simplă modalitate de a rezolva situația este de a completa împreună cu celălalt șofer, formularul de constatare amiabilă care este atașat tuturor polițelor RCA. Pe baza acestuia și a altor documente care îți vor fi solicitate, vei putea deschide dosarul de daună pentru ca asigurătorul șoferuluI vinovat să suporte cheltuielile de reparații ale mașinii.

Este un proces destul de birocratic și care necesită timp și energie, de aceea în cazul în care ești păgubit, poți să apelezi la companii specializate care oferă servicii de asistență constatare daune auto. Acestea te vor consilia pentru toți pașii pe care trebuie să îi îndeplinești, se vor asigura că ai toate actele necesare pentru a deschide dosarul de daună, te pot reprezenta în relația cu compania de asigurări și se vor asigura că mașina îți va fi reparată în cel mai scurt timp posibil și la standarde înalte de calitate.

Iată care sunt pașii în care vei avea suportul lor total:

1. Te ajută cu notificarea companiei de asigurări unde șoferul vinovat are încheiată polița RCA în termenul prevăzut de 24h.

2. Te vor ajuta cu lista de documente de care ai nevoie și pe care cu siguranță ți le va cere compania de asigurări pentru a deschide dosarul de daună. Pentru că lucrează cu toți asigurătorii de pe piață știu exact care sunt cerințele acestora, așadar, vei scuti destul de mult timp.

Iată care sunt actele generale de care vei avea nevoie:

  • Cartea ta de identitate
  • Permisul de conducere
  • Copie a certificatului de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului
  • Copie a poliței RCA a șoferului vinovat de producerea evenimentului
  • Proces verbal, Anexa 2 sau orice alt act emis de poliție din care să reiasă cum și când s-a întamplat evenimentul precum și (OBLIGATORIU) cine este vinovat de producerea daunei; aceste acte trebuie prezentate în original
  • Împuternicire de la firmă în cazul în care mașina este în proprietatea unei firme
  • Procura notarială în cazul în care nu se poate prezenta proprietarul la constatare
  • Împuternicire de la firma de leasing în cazul în care mașina este în proprietatea unei firmei de leasing

3. Te pot reprezenta în relația cu compania de asigurări pentru decontarea cheltuielilor, dar și cu reparația efectivă a mașinii

După prezentarea actelor, compania de asigurări va deschide dosarul de daună apoi va efectua constatarea avariilor. Asigurătorul RCA va elibera documentul de introducere în reparație a vehiculului (numai în cazul utilizării formularului „Constatare amiabilă de accident”), un exemplar al procesului-verbal de constatare a pagubelor sau a notei de constatare, în care să se indice numărul dosarului deschis, piesele constatate ca avariate în același accident și soluţiile tehnice adoptate: înlocuire sau reparaţie și lista documentelor necesare soluţionării dosarului de daună.

Poți să alegi service-ul la care vrei să îți fie făcute reparațiile cu condiția ca acesta să fie autorizat, trebuie să prezinți nota de constatare a pagubelor și documentul de introducere în reparaţie sau autorizația de reparație emise de compania de asigurări. După efectuarea reparaţiilor în conformitate cu soluțiile tehnologice stabilite prin nota de constatare a pagubelor, unitatea service emite devizul de reparaţie și factura aferentă, în baza cărora se va putea solicita despăgubirea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *