Cum iti poate afecta soarele sanatatea ochilor

Expunerea indelungata la soare poate dauna sanatatii ochilor. Asa cum afecteaza tesuturile pielii, razele ultraviolete (UV) provenite de la soare afecteaza si ochii. Iar deteriorarea ochilor din cauza radiatiilor UV este cumulativa, ceea ce inseamna ca se acumuleaza de-a lungul vietii noastre si poate avea un efect nociv permanent asupra ochilor si vederii.

Radiatiile UV sunt invizibile pentru noi si sunt compuse din 3 lungimi de unda principale: UVA, UVB si UVC. Razele UVB sunt absorbite in cea mai mare parte de cornee (stratul de suprafata al globului ocular), prin urmare nu patrund pana la retina, spre deosebire de radiatiile UVA care, din pacate, trec prin cornee catre cristalin si retina ochiului. Radiatiile UVC au o lungime de unda foarte scurta, sunt filtrate aproape in totalitate de atmosfera si nu ajung la sol, asadar sunt inofensive.

Iata cateva dintre principalele probleme de sanatate oculara cauzate de radiatiile solare:

Fotokeratita si fotoconjunctivita. Fotokeratita se refera la inflamatia corneei cauzata de radiatiile UV. Fotoconjunctivita apare atunci cand conjunctiva (mucoasa din partea anterioara a globului ocular si din interiorul pleoapelor) este inflamata de radiatiile UV. Ambele se simt ca o arsura la ochi si sunt cauzate de razele UVB.

Acestea pot aparea din cauza privitului direct la soare sau de radiatiile UV reflectate de zapada, beton, apa si nisip. Sunt afectiuni foarte dureroase, cu toate ca simptomele lor dispar de obicei intr-o zi sau doua. Printre simptomele fotokeratitei se numara: impresia de arsura in ochi, clipirea excesiva si lacrimarea, dificultatea de a privi luminile stralucitoare, umflarea ochilor si vederea neclara. Arsurile la nivelul retinei sunt mai grave si pot fi permanente, acestea fiind cauzate de privitul intr-o eclipsa solara.

Probleme grave ale ochilor cauzate de soare:

Efectele luminii solare asupra ochiului se acumuleaza si depind de durata timpului petrecut la soare. De exemplu, agricultorii sunt mai susceptibili sa dezvolte probleme oculare, cum ar fi cataracta, decat persoanele care lucreaza la birou.

Iar daunele solare asupra ochilor nu se opresc la cataracta. Expunerea atat la lumina vizibila, cat si la radiatiile UV poate duce la degenerarea treptata a retinei, la deteriorarea corneei si la aparitia pterigionului (o extensie a conjunctivei bulbare degenerate ce arata ca o foita transparenta deasupra globului ocular).

Prevenirea daunelor solare la ochi:

Este relativ usor sa previi deteriorarea ochilor din cauza radiatiilor UV purtand o pereche buna de ochelari de soare Iasi si o palarie cu bor cat mai mare, acolo unde este posibil.

Ochelarii de soare trebuie sa fie polarizati. Doar acestia pot intr-adevar sa blocheze accesul radiatiilor UV la ochi. Iar ochelarii de soare trebuie purtati in orice perioada a anului, nu numai vara sau iarna. Si in anotimpurile de toamna si de primavara pot exista radiatii UV puternice, chiar daca afara este innorat si temperaturile sunt scazute. Iar cu cat altitudinea la care te afli este mai mare, cu atat mai ridicat este riscul de a fi afectat de radiatiile solare. Este un lucru dovedit stiintific faptul ca radiatiile UV sunt mult mai puternice in locurile in care altitudinea depaseste 2000 de metri. Asadar, mare atentie atunci cand mergi pe munte! Ochelarii de soare, lotiunea de protectie si sapca sunt la fel de importante ca incaltamintea corespunzatoare atunci cand faci drumetii montane.

Ce trebuie sa stii despre culoarea lentilelor ochelarilor de soare:

Protectia UV depinde in principal de materialul din care sunt fabricati ochelarii de soare si nu de culoarea lentilelor. Lentilele intunecate nu protejeaza neaparat impotriva razelor UV mai mult decat lentilele deschise la culoare. Cu toate acestea, culoarea lentilelor ochelarilor pot spori stralucirea, iar acest lucru ne intereseaza atunci cand suntem la volanul masinii.

De aceea, cele mai bune culori de lentile pentru ochelarii de soare sunt gri, verde sau maro. Lentilele gri ofera o protectie buna impotriva luminii puternice si nu denatureaza culorile primare, fiind asadar perfecte in timpul condusului. Lentilele verzi sunt bune pentru zilele innorate, deoarece permit accesul unei cantitati bune de lumina. Iar lentilele maro accentueaza detaliile si ofera o protectie mai buna impotriva luminii puternice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *