Cum îți poți da seama că patrupedul tău suferă de rabie și când mergi la medicul veterinar?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rabia este o boală infecțioasă virală frecvent întâlnită în cazul tuturor mamiferelor, fiind afectați cu precădere câinii, pisicile, dar și oamenii. Deși în prezent este mult mai ușor să fie evitată cu ajutorul vaccinării regulate a patrupedelor, rabia rămâne în continuare o boală periculoasă și, odată ce este contactată, este fatală.

Care sunt primele simptome ale manifestării rabiei la animalele de companie?

Modificări bruște de stare

Dacă se sesizează anumite modificări de comportament la animalul de companie, ar trebui să fie un mare semn de întrebare pentru stăpân și un motiv pentru care să facă o vizită urgentă la un veterinar. Consultațiile regulate pot fi o soluție pentru prevenirea bolilor, însă, cea mai bună variantă este vaccinarea la timp, care ajută mult în procesul de prevenire a rabiei.

De asemenea, mai este important de menționat și faptul că animalele pot transmite rabia și la oameni. De aceea, de cele mai multe ori este recomandat ca după ce o persoană a fost mușcată de un câine, să se prezinte imediat la medicul specialist pentru administrarea unei doze de vaccin împotriva posibilelor boli grave contactate.

Iritabilitate

Dacă până și cel mai prietenos câine capătă brusc un comportament agitat, fiind mai tot timpul iritat, este foarte posibil să fi contactat rabia, motiv pentru care stăpânul trebuie să se prezinte de urgență la cabinetul medicului veterinar. Dacă suspectezi o infecție, ai în vedere să apelezi la medici cu experiență și la un cabinet veterinar din Suceava acreditat, care oferă o gamă largă de intervenții pentru animalele de companie.

Atacarea oamenilor din senin

Un alt simptom al rabiei este momentul în care respectivul animal atacă oamenii din senin, fără să fi fost provocați. De asemenea, pot ataca și obiecte la întâmplare. Într-o astfel de situație este necesar să intervină imediat veterinarul, pentru a verifica dacă patrupedul manifestă și celelalte simptome specifice bolii virale.

Sensibilitate la apă

Pe măsură ce boala devine din ce în ce mai gravă, animalul de companie începe să fie foarte sensibil la atingeri, la lumină, la sunete și chiar la apă. De asemenea, dacă stăpânul sesizează că pisica sau câinele începe să aibă probleme de coordonare, că nu mai mănâncă sau că este din ce în ce mai dezorientat, trebuie să ia în considerare că poate fi infectat cu rabie.

Manifestarea febrei

Febra la animalele de companie poate fi o manifestare a unei probleme grave de sănătate, cum ar fi rabia. De aceea, imediat ce stăpânul observă că patrupedul său este letargic și are temperatură ridicată, trebuie să meargă de urgență la cabinetul medicului veterinar.

Rabia poate să ducă, în cele din urmă, la o moarte subită a animalului de companie, după ce aceasta s-a instalat în organism și nu a fost tratată. Prin urmare, cei care sesizează nereguli în privința animalului lor de companie, trebuie să meargă de urgență la cabinetul medicului veterinar, pentru a evita acest deznodământ tragic.

spot_imgspot_img