Cum îți stăpânești emoțiile la examen

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Îți transpiră palmele. Ai gura uscată. Realizezi că nu mai știi nimic, deși ai învățat pe rupte. Nu poți controla trecerea timpului iar totul devine haotic. Dacă așa arată fiecare examen pe care îl dai, ar trebui să înveți cum să îți gestionezi emoțiile.

Aceste emoții negative sunt resimțite de multă lume, însă mulți dintre cei care trec prin examene au propriile metode pentru a le face față, simple sau complexe, normale sau stranii, morale sau imorale. Nu se blochează, copleșiți fiind de emoții, fiindcă știu că tot ei au de pierdut dacă lasă să ajungă în această postură.

Este neapărat necesar să găsești la rândul tău o serie de metode de a scăpa de aceste emoții sau de a le transforma în emoții constructive, de a le controla și canaliza înspre scopul de a trece cu brio de examen. Acum știi ce trebuie să faci; mai rămâne să afli și cum.

Odihnește-te bine în noaptea de dinainte

Somnul este cel mai bun pentru a reține informații. În somn, creierul tău nu ia pauză, dar are prilejul să lucreze altfel, să se ocupe de procesele de care nu a avut timp pe parcursul zilei, de la curățenia biologică la sedimentarea informației prin solidificarea legăturilor neuronale. Dacă te prezinți la un examen odihnit, precizia cu care vei rezolva cerințele va crește.

Recapitulează totul în ziua examenului

Repetiția este mama învățăturii, se spune, iar practica spune că într-adevăr așa este. Ce face o recapitulare? Probează dacă recunoști termenii, conceptele, legăturile dintre toate și în ce măsură ai putea să reproduci aceste informații în cadrul examenului, așadar acolo unde contează. Repetiția este reponsabilă cu sedimentarea informației, cu trecerea ei din conștient în subconștient, asta ca să nu simți că te copleșește cantitatea de informație.

Hidratează-te. Hidratează-te. Hidratează-te

Bine, nici chiar atât de mult, întrucât pierzi timp mergând la toaletă. Este o repetiție a invitației la hidratare, ca să îți rămână în minte ideea că este absolut necesar să bei apă înainte, dar și în timpul examenului, dacă ai posibilitatea. Nu multă, nu deodată, ci câteva gurițe la intervale medii de timp. Tot organismul se reglează astfel, la fel și creierul, iar hidratarea optimă te va ajuta să vezi totul precum apa limpede.

Concentrează-te în mod constant pe cerințe

Capacitatea de concentrare pe moment trebuie antrenată, pentru că ea ajută la a rămâne pe drum și a nu o lua pe potecile înfundate ale negativismului. Într-adevăr, exprimarea e una metaforică, întortocheată, dar tot atât de încurcate pot fi gândurile dacă nu rămâi focusat strict pe cerințele primite în examen, la test.

Asigură-ți suportul informațional necesar

Ai nevoie ca de aer de o asigurare cum că informația seacă îți este disponibilă oricând, ca o plasă de siguranță dedesubtul unui pod de lemn pe care trebuie să îl treci. Și dacă realizezi că nu ai cum să treci podul fără să te sprijini de balustrade, consideră sistemele de copiat de aici aceste balustrade – cineva care să îți dicteze anumite chestiuni punctuale, ca să ai parte de ajutor audio.

Ține cont de cele prezentate aici și încearcă-le la următorul examen pe care îl susții. Învață nu numai pentru examen, ci și cum să treci examenul!

spot_imgspot_img