Cum poți dezvolta boala parodontală fără să știi: 4 cauze ale parodontitei

„Îmi îngrijesc corect dinții și totuși am dezvoltat boala parodontală” – ai auzit vreodată pe cineva spunând asta? Ei bine, află că este posibil – boala parodontală poate avea și cauze externe, care nu au legătură neapărat cu igiena orală. 

Parodontita este una dintre cele mai „de temut” afecțiuni în rândul pacienților, nefiind întocmai ușor de tratat. De aceea ți-am pregătit un ghid cele mai frecvente cauze ale parodontitei – sau cum poți dezvolta o boală parodontală fără să știi, din cauze care nu sunt direct corelate cu dantura. 

1.Fumezi?

Ei bine, tutunul – indiferent de forma lui: țigări, pipe, trabuc, chiar și țigările electronice – ne face mai predispuși de trei ori la a dezvolta parodontită. Fumatul împiedică vindecarea naturală a țesuturilor, deci ne face mai predispuși la infecții. 

Acest lucru se aplică și în cazul periimplantitei – dacă ai implanturi dentare și fumezi, ești mai predispus la a face boala parodontală pe implanturi, care, da, chiar există. Implanturile nu sunt „imune” afecțiunilor dentare; în ce privește periimplantita tratament, acesta îți va interzice complet fumatul, dacă îți dorești să salvezi țesutul în cauză. 

2. Moștenirea genetică și vârsta

Din nefericire, sensibilitatea fenotipului gingival poate determina apariția parodontitei. Iar fenotipul gingival se moșteneste. Așadar, dacă în istoricul medical al familiei există cazuri de parodontită, este vital să îi specifici medicului tău acest aspect, dar și să te asiguri că îți pui la punct rutina de îngrijire orală. 

De asemenea, studiile arată că riscul de parodontită crește cu peste 70% la pacienții trecuți de 65 de ani; cu toate acestea, boala parodontală este întâlnită la adulți și cu vârste de 30 de ani. Deci, chiar dacă noi avem o rutină corectă de îngrijire, existența parodontitei în familie ne supune unor riscuri considerabile de a dobândi boala odată cu înaintarea în vârstă. 

3. Unele tratamente

Unele tratamente medicamentoase (fie ele și necesare) pot duce la dezvoltarea afecțiunilor orale – gingiile sunt cele mai predispuse la afecțiuni generate de medicamente. În aceeași categorie se află și senzațiile de gură uscată și limbă albă care apar adesea din cauza medicamentelor. 

Astfel, unele tratamente (mai ales dacă vin sub formă de siropuri / drops-uri / substanțe îndulcite) ne supun și riscului de a face parodontită – dacă suntem sub orice fel de tratament, medicul specialist trebuie să știe. 

4. Dieta incompletă

Bolile gingivale pot fi semne ale deficitului alimentar în nutrienți – de exemplu, sângerările gingivale sunt cauzate și de lipsa vitaminei C. Deci, dacă ai fost diagnosticat cu boala parodontală deși ai o rutină corectă de îngrijire, una dintre cauzele principale poate fi o dietă dezechilibrată: asigură-te că limitezi consumul de zahăr și mâncăruri procesate, în vreme ce consumi mai multe fructe, legume și lactate. 

Pe lângă cauzele de mai sus, boala parodontală poată să apară și din cauza dezechilibrelor hormonale – fluctuațiile hormonale influențează nu doar apariția afecțiunilor gingivale, ci și gravitatea lor. Mai mult decât atât, e vital să îi menționezi medicului tău dacă, de exemplu, ești însărcinată, pentru că în acest caz boala parodontală trebuie gestionată cu mai mare atenție, putând influența sănătatea copilului. 

Și, în final, te lăsăm cu o manieră prin care te asiguri că nu vei dobândi boala parodontală: profilaxie dentara riguroasă și serioasă – și nu ne referim doar la igiena orală, ci la o rutină cu adevărat corectă de îngrijire, la vizite regulate la stomatolog și la conturarea unui stil de viață general sănătos – după cum putem vedea, obiceiurile noastre aparent banale (alimentația, fumatul) pot conduce către afecțiuni severe. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *