Cum să alegi un nume de domeniu web potrivit pentru site-ul tău?

Cum să alegi un nume de domeniu web potrivit pentru site-ul tău?

Alegerea unui nume de domeniu potrivit pentru site, deseori, poate fi mai complicată decât selectarea denumirii acestuia. E nevoie să luăm în calcul mai mulți factori, de care va depinde atitudinea utilizatorilor și motoarelor de căutare față de site-ul tău. Prin urmare, am formulat o serie de sfaturi ce te vor ajuta să alegi o adresă reușită pentru proiectul tău online.

Lungimea numelui de domeniu

Numărul de simboluri, din care va fi compus numele de domeniu, influențează direct modul în care acesta va fi perceput și memorat de către alți oameni. Per general, aici funcționează o regulă destul de simplă: cât mai scurt, cu atât mai bine. Totuși, acest lucru este cu două tăișuri, deoarece, un nume prea scurt, cum ar fi o abreviere, poate fi prea complicată pentru citit și reținut. Cea mai bună soluție ar fi ca adresa site-ul să conțină 10, maxim 12 simboluri.

În cazul care ai identificat domeniul de internet potrivit, dar lungimea lui depășește cea menționată mai sus, va fi nevoie să o scurtezi. Aici, ar fi bine să optezi pentru o combinație logică și evidentă, renunțând la argouri sau alte cuvinte neînțelese de auditoriul de bază și motoarelor de căutare.

Utilizarea cuvintelor cheie și asociative

Domeniul web poate fi selectat prin raportare la cuvintele cheie și asociative cu afacerea ta. Această opțiune este bună din câteva perspective. În primul rând, este un beneficiu mare atunci când îți dorești să promovezi site-ul în sistemele de căutare. Google ar putea arăta anume pagina ta, printre primele rezultate, dacă domeniul coincide cu unul din cuvintele cheie ale căutărilor. Cu toate acestea, nu trebuie să crezi că domeniul este punctul de bază după care se orientează motoarele de căutare – în ordinea de afișare influențează zeci de factori.

Al doilea motiv ca să optezi pentru un cuvânt cheie sau asociativ, este că astfel de domenii sunt mult mai simplu de reținut. Lucru dat este valabil, în special, pentru afacerile de nișă, unde anumiți termeni și cuvinte speciale sunt înțelese doar de publicul țintă.

Nu utiliza cifre și cratime

Chiar dacă ai întâlnit în multe cazuri o astfel de abordare, totuși, îți recomandăm să le eviți. Motivul este unul simplu – atât utilizatorii, cât și motoarele de căutare, percep greu domeniile de tipul dat. Pe lângă aceasta, oamenilor le va fi complicat să le introducă de la tastatură. Aparent este un fleac, dar este bine să iei în calcul fiecare detaliu.

Deseori putem întâlni nume de domeniu unde, litera este înlocuită cu o cifră similară, de exemplu: 0 în locul lui o sau 3 în schimbul lui e și altele. Sigur, aceasta este o bună tehnică de cumpărare a unui domeniu care vă place, dar este deja ocupat. Pe de altă parte, utilizatorii se pot încurca și ajunge cu totul pe altă pagină, iar sistemele de la Google îl vor citi incorect. 

Alege un nume de domeniu unic

Analizează bine numele de domeniu pe care îl alegi și reține că încercarea de a copia denumirile unor branduri deja cunoscute sau a concurenților nu este o opțiune bună. Soluția potrivită este să înregistrezi un nume de domeniu unic, diferit de al altor companii. 

Pentru a te asigura în unicitatea numelui de domeniu, poți încerca serviciul de înregistrare a domeniului a companiei de la MegaHost. Toto ce trebuie să faci este să introduci denumirea dorită și sistemul îți va spune dacă domeniul este liber.

Zona geografică și numele de domeniu

Când vorbim despre alegerea unui nume de domeniu, nu putem să facem abstracție și de acest aspect. Aceasta se va selecta în funcție de scopul pe care îl are site-ul și domeniul de activitate a acestuia. Dacă ai drept scop să activezi în limitele României, atunci o soluție bună ar fi să optezi pentru domeniul .ro, astfel vei evita confuzii în rândul clienților și situații în care afacerea ta a fost confundată cu alta, din altă țară și care poate are o denumire similară. Totodată, dacă e vorba despre un ONG există terminația .org sau dacă vrei să ajungi la o piață mult mai globală poți opta pentru .com sau .net.

Alege cu atenție domeniul pentru proiectul tău online și nu uita să iei în calcul cât mai multe detalii, deoarece acesta poate deveni un cuvânt care identifică afacerea ta și care poate contribui la dezvoltarea ei. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *