Cum sa iti alegi produsele potrivite pentru iluminatul spatiilor exterioare

Odata cu implementarea unui iluminat exterior inteligent, orice obiect capata o noua dimensiune odata cu caderea noptii, fie ca este vorba despre un monument, un pod sau…plantele din gradina proprie. Nu numai ca iluminatul gradinii prezinta aspecte de siguranta pentru casa ta, ci si aspecte estetice de care cu siguranta vei dori sa beneficiezi, mai ales daca esti un iubitor al frumosului. Acestea fiind spuse, cum sa alegi luminile potrivite pentru a-ti lumina gradina ca un profesionist? Iata care sunt criteriile de care sa tii seama.

Pentru a lumina in mod eficient o gradina, poti folosi diverse produse de iluminat pe baza de LED-uri: proiector LED , aplice care se pun pe peretii exteriori, spoturi cu LED, spoturi incastrate pe jos sau pe pereti.Fiecare dintre aceste solutii de iluminat exterior LED are avantajele si dezavantajele sale. Prin urmare, trebuie sa ai grija sa alegi varianta potrivita si pentru plantele pe care vrei sa le luminezi.

Pentru a lumina diverse flori si plante care iti decoreaza gradina, alege becuri cu unghiuri largi de iluminare, pentru plante izolate alege spoturi incastrate cu un unghi de iluminare limitat, pentru copacii cu crestere lenta alege o sursa de lumina cu un unghi ingust in apropierea trunchiului, iar pentru copacii cu ramuri stufoase alege un reflector LED puternic, situat mai departe de acesta, cu un unghi larg de luminozitate. Accentuarea luminozitatii plantelor in fundalul gradinii creste senzatia de spatiu. Pentru un efect maxim, este recomandat sa camuflezi solutiile de luminare a gradinii cat mai mult posibil.

Ce temperatura a luminii este recomandata pentru plante? In general, temperatura luminii (caldaa sau rece) va fi determinata de atmosfera pe care vrei sa o creezi in gradina. Pentru copaci, cel mai bine este sa optezi pentru o lumina calda pentru a scoate in vedere scoarta lor. Dar lumina rece poate fi potrivita si pentru copacii cu frunze care reflecta bine acest tip de lumina, cum ar fi maslinii. Pentru a obtine contraste frumoase, este recomandat sa folosesti lumini LED cu un indice de redare a culorilor peste 90.

De asemenea, tine cont de durata de viata a becului LED pentru a te bucura de lumina cat mai mult timp posibil. Aceasta se refera la numarul estimat de ore de functionare a becului din „noua generatie”. Durata de viata a unui bec cu LED-uri, bec E27 LED sau un bec E14 LED, de exemplu, variaza de la 30.000 la 100.000 de ore. Citirea descrierii fiecarui bec este deosebit de importanta pentru alegerea rationala a becului cu LED-uri. Un bec cu viata foarte lunga te va insoti timp de cativa ani fara a fi nevoie sa il schimbi.

Asa cum se poate observa de mai sus, unghiul de iluminare este extrem de important pentru luminarea gradinii. Un unghi ingust, de la 30 la 50 °, va difuza un fascicul de lumina vizat pe un anumit obiect sau pe un colt al gradinii. Dimpotriva, un unghi larg mai mare de 120 ° va lumina pe un perimetru mai mare. Exista unghiuri de iluminare pentru fiecare nevoie in parte. Retine ca luminile cu LED-uri pot oferi un unghi de iluminare de pana la 360 °.

De asemenea, trebuie sa tii cont ca iluminatul gradinii trebuie proiectat ca un intreg, pentru a crea o atmosfera luminoasa, o atmosfera coerenta. Este absolut necesar sa se respecte standardele de securitate IP, IP 44 fiind strictul minim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *