Cum să îți protejezi sistemul auditiv de zgomotele puternice din mediul de lucru

0
1

Protejarea sistemului auditiv este extrem de importantă în orice mediu, mai ales în mediul de lucru, deoarece te va afecta mult mai drastic. Zgomotele produse în acel mediu pot fi recalcitrante, extrem de deranjate, perturbatoare pentru sistemul tău auditiv și puternice. Astfel că, auzul tău poate fi afectat în timp.

Pentru a evita acest lucru trebuie să urmezi o serie de factori și sfaturi care îți vor fi de mare folos în protejarea sistemului auditiv. Ignorarea acestor sunete puternice nu este o soluție ajutătoare, ci dimpotrivă.

Trebuie să înțelegi importanța pe care sistemul auditiv o are, mai ales pentru că este extrem de benefic în momentul comunicării. Așadar, pentru a nu suferi vreun efect negativ care să-ți afecteze auzul sau chiar de a te face să-ți pierzi acest simț, asigură-te că vei urma pașii care urmează în rândurile de mai jos.

În rândurile următoare vei observa că există o serie de metode pe care le poți urma și care sunt extrem de folositoare în mediile zgomotoase de lucru, ca de exemplu căștile antifonice pentru adulți.

Efectele negative care apar de la zgomotul produs în mediul de lucru

Spațiile de lucru unde există o grămadă de zgomote care sunt și puternice, nu sunt deloc benefice pentru sistemul tău auditiv. Așadar, pentru ca protejarea sistemului auditiv să fie benefică pentru tine, trebuie să înțelegi și să cunoști care sunt efectele negative care apar în urma acelor sunete.

Unele dintre cele mai comune efecte negative care apar sunt reprezentate în următoarele rânduri. Un prim efect este pierderea auzului permanent. Acest lucru este întâlnit în mediile zgomotoase.

Sistemul auditiv fiind extrem de sensibil și de fragil, acesta este afectat extraordinar de repede și pe diferite nivele. Astfel că există nivele care pot să fie ”reparabile” și altele care nu se mai repară. Un lucru pe care trebuie să-l ții minte este că, dacă auzul a fost pierdut, el nu poate să fie recuperat în întregime.

În zonele cu zgomot puternic și constant ai nevoie de căști antifonice care să te ajute la protejarea sistemului auditiv. Un alt efect negativ sunt disconfortul auditiv și tinitusul. Acestea sunt extrem de deranjante și afectează sistemul auditiv prin faptul că dau iluzia de zumzăit, bâzâituri sau fluierat. Nu doar că este deranjant, dar îți afectează sănătatea extrem de mult.

De asemenea, un alt efect negativ care apare în mediile de acest fel sunt apariția problemelor de sănătate și a stresului. Zgomotele puternice ajută la apariția stresului care nu este benefic pentru sănătatea ta în vreun fel. Ba mai mult, se poate ajunge și la hipertensiune sau la perturbarea somnului în timpul nopții.

Analizează nivelul de zgomot produs la locul de muncă

Pentru a știi de ce tip de echipament de protecție ai nevoie pentru protejarea sistemului auditiv, vei avea nevoie să examinezi nivelul de zgomot care se produce în spațiul de lucru. Așadar, pentru acest lucru vei avea nevoie de câteva elemente cheie care să te ajute cu acest lucru.

Un prim lucru este de a te ajuta de un aparat special care măsoară nivelul sau valoarea zgomotului produs în zona respectivă, ca de exemplu decibelmetrele care sunt și portabile.

Datele pe care acest tip de aparat ți le oferă sunt extrem de clare și de precise, iar zgomotul trebuie să fie analizat în mai multe perioade din zi. Acesta poate să fluctueze sau să difere în funcție de perioada din zi în care îl măsori.

Pe lângă decibelii pe care zgomotul îi are, mai este important și durata pe care o petreci alături de zgomotele respective. Dacă vei petrece un timp scurt într-o zonă cu zgomote puternice, atunci impactul nu va fi extrem de rău. Însă, dacă durata este mult mai lungă, iar zgomotul este de un nivel moderat atunci efectele negative vor apărea treptat.

Evaluatorii pentru expunerea la zgomote puternice sunt de mare ajutor. Aceștia vor analiza nivelul zgomotului și îți vor recomanda diferite echipamente, în funcție și de durata pe care o petreci în mediul de lucru, dar și de cât de puternic este zgomotul, un echipament special de protecție.

Dacă vrei să stai la curent cu fiecare modificare care se întâmplă, atunci asigură-te că folosești software pentru supravegherea expunerii la diferite zgomote. Acesta îți va spune în timp real dacă există schimbări și vei putea acționa repede.

Un alt lucru important este să revizuiești periodic evaluările. În acest fel, vei avea echipamentul potrivit și sistemul auditiv nu va fi afectat.

Care sunt metodele pe care le folosești pentru a proteja sistemul auditiv

După ce analiza zgomotului din spațiul respectiv a fost măsurat și examinat, asigură-te că profiți de metodele de mai jos pentru a putea să îți protejezi sistemul auditiv pentru un timp îndelungat.

Echipamentele de Protecție Auditivă (EPA) sunt cruciale în astfel de domenii. Ba mai mult, acestea trebuie să fie achiziționate pentru scopul pentru care sunt create și pentru nivelul de zgomot potrivit.

EPA includ căști antifonice adulți, dopuri de urechi și multe alte elemente care sunt extrem de importante și benefice pentru protejarea sistemului auditiv. Ele sunt construite cu scopul de a micșora nivelul sunetului care ajunge la urechea ta, astfel nu îți mai afectează sistemul auditiv.

O altă metodă este de a modifica zgomotul sursei respective. Adică, asigură-te că echipamentele sau mașinăriile care produc acel zgomot sunt bine izolate și că sunt poziționate în încăperi izolate fonic. Prin păstrarea acestora în zone izolate bine, sunetul produs de ele nu va fi la fel de puternic.

Dacă bugetul tău îți permite sau dacă este o dorință mai veche de a ta, înlocuiește aparatele zgomotoase și vechi cu altele noi. Aceste echipamente noi, vor fi mult mai silențioase și benefice pentru protejarea sistemului auditiv.

Un alt aspect important este să te asiguri că există întrețineri regulate. În acest fel, orice defecțiune sau uzură care apare va fi reparată în cel mai scurt timp posibil.

De asemenea, după multe ore petrecute într-un spațiu unde se aude un zgomot puternic, trebuie ca urechile tale să ia o pauză. Așadar, asigură-te că există la locul de muncă spații special create pentru acest scop.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here