Cum să-ți construiești o casă eficientă din punct de vedere energetic

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Eficiența energetică este o caracteristică pe care orice locuință ar trebui să o aibă, pentru a putea oferi confort la cele mai înalte standarde. Eficiența energetică se poate exprima ca o sumă de factori, iar despre o parte dintre aceștia discutăm în cele ce urmează.

Ce este o casă eficientă din punct de vedere energetic?

Pentru a beneficia de o casă eficientă din punct de vedere energetic este nevoie de găsirea și folosirea unor solutii inovatoare si eficiente energetic. În acest scop se vor lua în calcul toate măsurile de eficientizare a consumurilor și a resurselor, implementând măsuri de protecție pentru locuință, după cum urmează.

Izolarea termică a locuinței

Unul dintre cele mai bune moduri de a asigura eficiența energetică a casei tale este să realizezi foarte bine izolarea termică a acesteia. Pentru realizarea acesteia sunt mai multe tipuri de materiale de izolare pe piața către care te poți orienta, cum ar fi spre exemplu vata minerală bazaltică, plăcile minerale rigide pentru termoizolare, vata de sticlă, polistirenul.  Aceste materiale asigură anveloparea corectă a zonelor predispuse schimburilor de căldură cu exteriorul, lucru care se va reflecta  în scăderea consumurilor de energie și a facturilor de întreținere.

Izolarea termică a locuințelor este recomandată în urma realizării unor audituri energetice, adică a testărilor care au în vedere tocmai clasificarea locuințelor în funcție de gradul de eficiență energetică. Termografia în infraroșu poate evidenția zonele locuinței  prin care se pierde căldura, așa numitele punți termice, care generează creșterea consumurilor de energie. În mod surprinzător, nu doar elementele structurale ale locuințelor pot pierde căldura, cum ar fi pereții exteriori, ferestrele, pardoseala sau planșeele, ci și trecerile pentru instalații. 

Instalarea unor sisteme performante de încălzire

Pentru ca o casă să fie eficientă din punct de vedere energetic este nevoie mai întâi să asiguri încălzirea potrivită. În acest sens, poți opta pentru instalarea unei centrale termice sau a unui boiler sau, de ce nu, pentru instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală. Acest sistem îți va asigura climatul potrivit în interiorul locuinței și alături de izolarea temeinică a casei, îți va oferi un plus de eficiență energetică pentru casa ta.

Alege materiale de construcții eficiente

Primii pași pe care îi poți face pentru creșterea eficienței unei locuințe se pot stabili încă din faza de proiectare a construcției. Poți opta pentru materiale de construcții care sunt eficiente energetic, pentru a izola din start tot spațiul disponibil. Zidăria de cărămidă sau blocurile de BCA sunt o parte din soluțiile pentru care poți opta. Documentează-te și vezi care variantă e cea mai potrivită pentru tine, pentru a obține  o eficiență energetică cât mai ridicată.

În plus, aceste materiale au caracteristici adecvate în ceea ce privește rezistența și durabilitatea, așa că orientează-te spre cele mai bune opțiuni. Betonul este în general un material care păstrează senzația de răcoare, însă acest lucru nu este unul benefic pentru construcție.

Realizarea unei hidroizolații

Hidroizolațiile contează enorm pentru păstrarea confortului termic la interiorul clădirii, căci rețin infiltrațiile de apă, pentru ca acestea să nu interacționeze cu structura. Hidroizolațiile sunt de mai multe feluri, de la izolații lichide la membrane pe bază de bitum, însă toate aceste produse au același scop, și anume protejarea suprafețelor. 

Eficiența energetică a unui clădiri se poate evidenția prin certificarea și încadrarea locuinței în una dintre clasele de eficiență termică cunoscute, clasificate de la litera A la litera G. Casele care se situează în clasa A de eficiență sunt deosebit de bune și de eficiente din punct de vedere energetic, în vreme ce clasele inferioare generează cheltuieli mai mari și ar avea nevoie de îmbunătățiri în ceea ce privește eficiența. 

spot_img