Cum scapi de acnee acasa: Sfaturi pe care nu ti le-a spus nimeni

Acneea este o problema frecventa, mai ales la varsta adolescentei si pe timpul sarcinii, cand schimbarile hormonale sunt majore. Acneea nu este o infectie, ci este o afectiune dermatologica aparuta pe fondul excesului de sebum la nivelul porilor.
Pe de alta parte, acneea afecteaza si increderea de sine si poate duce la depresie. Severitatea acneei difera de la o persoana la alta, iar cazurile de acnee severa necesita tratament prescris de medicul dermatolog.
Totusi, daca acneea nu este severa, o poti gestiona eficient si acasa, folosind produsele potrivite si o rutina de ingrijire adecvata. Afla cum poti scapa de acnee acasa si ce cosmetice pentru ingrijirea tenului trebuie sa alegi.
Mentine un stil de viata sanatos
Un stil de viata sanatos este foarte important in tratamentul acneei. Trebuie sa ai grija sa tii sub control stresul, deoarece acesta este un factor care exacerbeaza acneea. De asemenea, lipsa odihnei poate fi o sursa de stres. Asigura-te ca dormi 8-9 ore pe noapte.
Un aspect foarte important cu privire la stilul de viata este dieta. Este demonstrat stiintific ca alimentele bogate in glucide simple si cele cu index glicemic ridicat favorizeaza aparitia acneei.
Prin urmare, ai grija sa eviti consumul de alimente intens procesate industrial, mezeluri, fast-food, dulciuri, cereale dulci pentru micul dejun, cereale rafinate (paine alba, paste din faina alba). Opteaza pentru fructe si legume, leguminoase boabe si cereale integrale (paine integrala, paste integrale).
Creeaza-ti o rutina de ingrijire
Este foarte important sa iti creezi o rutina zilnica de ingrijire, aplicand produse de ingrijire in urmatoarea ordine:
- Cleanser – alege o solutie de curatare blanda pentru ten si aplic-o de doua ori pe zi. Poti alege un cleanser antibacterian cu peroxid de benzoil. Acesta ajuta la curatarea tenului de sebum si impuritati.
- Lotiune tonica delicata – ajuta la inchiderea porilor si echilibrarea pH-ului.
- Exfoliant – cu acid salicilic, acid glicolic sau AHA. Acesta se foloseste doar de 2-3 ori pe saptamana. Ajuta la curatarea porilor in profunzime.
- Ser facial – cu retinol.
- Spot treatment – crema tratament pentru cosuri cu sulf.
- Crema hidratanta cu SPF de minim 30.
Foloseste produse non-comedogenice
Atat produsele de ingrijire, cat si produsele de make-up utilizate trebuie sa fie non-comedogenice. Caracterul non-comedogenic al produselor cosmetice presupune faptul ca produsele nu blocheaza porii si nu cauzeaza acnee. Cauta aceasta caracteristica pe ambalajele produselor pe care le achizitionezi.
Spala des pensulele de machiaj
La nivelul pensulelor de machiaj se acumuleaza praf, bacterii si resturi de machiaj. Toate acestea blocheaza porii si cauzeaza acnee. Spala-le de cel putin de 2 ori pe saptamana cu o solutie speciala de curatare.
Ingrijeste-ti parul
Parul este acoperit cu sebum, iar sebumul poate fi transferat pe ten, daca porti parul desprins. Opteaza pentru coafuri care sa nu permita parului sa faca contact cu tenul. De asemenea, este important sa iti speli parul des, daca preferi sa il tii desprins.
Nu sparge cosurile
Spargerea cosurilor duce la inflamatie si la blocarea porilor din jur cu sebum, ceea ce determina inmultirea cosurilor. De asemenea, spargerea cosurilor favorizeaza semnele post-acnee, care reprezinta o alta problema de estetica legata de aceasta afectiune.
Foloseste plasturi hidrocoloidali
Plasturii hidrocoloid sunt special conceputi pentru tratarea cosurilor peste noapte. Acestea se aplica inainte de culcare, iar dimineata acneea va fi ameliorata semnificativ.
Aplica pasta de dinti peste noapte
Pasta de dinti este un remediu pentru acnee. Desi nu sunt date stiintifice care sa ateste faptul ca pasta de dinti poate trata cosurile, unele persoane observa o imbunatatire a aspectului pielii, dupa ce folosesc pasta de dinti peste noapte pe zona afectata.
Aplica otet de mere
Otetul de mere are proprietati antibacteriene si antifungice. Studiile au aratat ca otetul de mere reduce inflamatia cauzata de Propionibacterium acnes si poate preveni aparitia cicatricilor, datorita acidului lactic si acidului succinic.
Otetul de mere se dilueaza cu apa (o parte otet si 3 parti apa), inainte de a fi aplicat cu o discheta demachianta pe tenul curatat in prealabil. Se lasa sa actioneze 10-20 de secunde, apoi se clateste. Acest remediu poate fi utilizat de maxim 2 ori pe zi.
Foloseste comprese cu ceai verde
Ceaiul verde ajuta la ameliorarea inflamatiei si rosetii cauzate de acnee. In loc sa spargi cosurile, ceea ce agraveaza aspectul acneei, poti aplica o compresa rece cu ceai verde timp de cateva minute.
Asadar, aceste trucuri te pot ajuta sa ameliorezi acneea, daca faci din ele un obicei. Totusi, mergi la medic daca leziunile sunt severe, deoarece poate fi vorba de o alta afectiune, cum ar fi foliculita. De asemenea, cere sfatul medicului inainte de a aplica orice produs pe piele, daca esti insarcinata.