Cum se alege o armatura industriala?

Pentru a alege armaturi industriale in mod corespunzator este esential sa determini care va fi functia lor. Vor fi folosite pentru a regla un fluid sau pentru a opri circulatia acestuia?

Apoi, este esential sa verifici ce tip de fluid trebuie sa circule in circuit: un gaz sau un lichid? Este un fluid coroziv, un fluid chimic neutru, un aliment sau un fluid medical care necesita conditii speciale de igiena?

Este esential sa cunoasti sistemul de actionare a armaturii, pentru a sti daca supapa va fi actionata manual sau automat. Intr-un caz, o persoana va trebui sa fie la fata locului pentru a actiona supapa, in timp ce in celalat caz, supapa poate fi actionata de la distanta, de la o statie de control, de exemplu.

In cele din urma, este important sa stii cum va fi integrata supapa in circuit si, prin urmare, tipul de asamblare sau instalatie, mai ales daca urmeaza sa fie sudata sau insurubata.

Dupa ce ai determinat aceste diferite elemente, te poti concentra asupra caracteristicilor tehnice ale instalatiei, in special debitele si presiunile care iti vor permite sa definesti dimensiunile armaturii industriale.

Cum sa dimensionezi armatura?

Pentru a dimensiona o armatura, trebuie sa cunosti parametrii legati de functionarea circuitului.

  • Presiunea este un factor esential care se ia in considerare, pe de o parte, astfel incat sa nu fie sub dimensiunea valvei si sa te expui la probleme de scurgere sau ruptura a supapei.

Trebuie identificate temperatura de functionare, adica temperatura fluidului circulant, precum si temperatura ambianta in jurul corpului supapei. Este important sa cunoasti temperaturile extreme pe care va trebui sa le suporte supapa pentru a putea alege o supapa conceputa sa functioneze in aceste conditii, in special in ceea ce priveste materialele utilizate la fabricarea corpului, sistemul de inchidere si piesele supapei.

  • Presiunea de functionare, adica presiunea la care este supus fluidul la nivelul supapei.

Debitul si viteza nominala sunt elemente esentiale care te vor ajuta sa alegi supapa corecta, mai ales daca urmeaza sa fie utilizata pentru reglarea acestui debit. Factorul de curgere (Kv) este o valoare teoretica definita de producator, care face posibila calcularea debitului nominal al supapei. Acest factor poate fi specificat in litri pe minut (l/min) sau in metri cubi pe ora (m3/h). Producatorii de armaturi industriale ofera diagrame care permit determinarea acestui factor in functie in special de debitul dorit si de diametrul nominal.

  • Diametrul nominal (DN) al circuitului de la supapa.

Acest criteriu este vital pentru a evita supradimensionarea supapei, care ar putea genera o functionare instabila a instalatiei sau subdimensionarea acesteia pentru a evita generarea unei caderi semnificative de presiune si deteriorarea rapida a supapei.

Parametrii de dimensionare a supapei:

  • Presiune
  • Temperatura
  • Debit
  • Diametru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *