Cum se apără de acuzațiile de reclamă falsă șeful agenției imobiliare care a scos o boxă la vânzare cu 50.000 de euro în Cluj: „Acum, apartament nu înseamnă că poate să stea numai omul în el. Poate să stea hamsterul, poate să stea peștele din acvariu”

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un clip publicitar care sugera că o boxă de depozitate dintr-un bloc poate fi transformată în apartament a stârnit reacții în spațiul public. Arhitectul șef al Clujului acuză o escrocherie și cere sesizarea ANPC. De cealaltă parte, firma de imobiliare spune că a fost doar o tehnică de marketing.

„Apă și curent, îl faci apartament!” Așa începe clipul făcut de cei de la Trust Imobiliare. În materialul video, ei prezintă o boxă de bloc din Cluj, scoasă la vânzare la prețul de 50.000 de euro. În filmare, agentul imobiliar sugerează că boxa ar putea fi făcută apartament, iar cumpărătorul ar putea câștiga o chirie de 200 de euro. 

La puțin timp după ce clipul a început să circule pe internet, Claudiu Salanță, arhitect șef al județului Cluj, a reacționat dur: 

„Nu este posibil ca asemenea anunțuri să apară liber pe piața imobiliară. De ce? Simplu de tot: este reclamă falsă și induce în eroare cumpărătorul prin prezentarea de informații false. Boxa nu e apartament – este spațiu de depozitare și nu poate fi transformat în apartament deoarece se încalcă prevederile legale (indicatori urbanistici, număr unități locative, spatii de parcare etc).” a declarat Salanță, citat de publicația Cluj24. 

În același mesaj, arhitectul șef cere intervenția ANPC. 

„ANPC – Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor are obligația să intervină și să sancționeze drastic asemenea derapaje”, crede Salanță.

HotNews l-a contactat pe Radu Mircea Dan, comisar șef adjunct al Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Cluj.

„Este o cercetare în curs. Alte detalii nu vă pot da.”, a răspuns acesta pentru HotNews.

„Apartament nu înseamnă că poate să stea numai omul în el”

Contactat de HotNews pentru un punct de vedere, Cristian Pop, administratorul Trust Imobiliare, a declarat că intenția a fost exclusiv aceea de a promova într-un mod special boxa.

„Noi strict am promovat boxele la vânzare și ne referim aici strict la randamentul unei boxe versus randamentul unui apartament. Adică un apartament în bloc l-am vândut la 150.000 de euro, cu randamentul chiriei în jur la 550-600, versus boxa care se poate închiria până la 350 de euro, să zic, și o investiție de 50.000.

Cuvântul «apartament» înseamnă că e o locuință făcută din mai multe camere. Acum, apartament nu înseamnă că poate să stea numai omul în el. Poate să stea hamsterul, poate să stea peștele din acvariu. Nu ăsta a fost scopul, ca să dezinformăm sau ceva. În niciun caz. Cartea funciară nu minte, e boxă. Niciodată nu o să poți să faci viză de flotant sau locuință. Că e apă menajeră și curent sau canalizare, asta e altceva.”

În discuția cu reporterul HotNews, acesta a respins acuzațiile transmise de arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță. Acesta consideră că situația este una benefică pentru firma de imobiliare. 

„În niciun caz ce zice domnul acolo. Pentru mine e reclamă gratuită. Nu pot să zic că mă deranjează în mod special. Dorim cât mai mulți hateri, ceea ce s-a și ajuns, dar s-a dus puțin mai departe. Nu e nicio problemă, se prezintă documentele. Suntem acum cu ANPC-ul, prezentăm. Suntem cu ei acum. Am venit la boxe să le vadă că e totul în regulă. Nu e nimic de ascuns.”

În videoclipul de promovare, agentul menționează că se pot face „geamuri, ferestre” la nivelul boxei. Despre acest lucru, Cristian Pop spune că nu este de fapt vorba de „geamuri”, cum s-a înțeles, ci de „gemuri”.

„Gemuri. Intenționat am zis gem, deci nu e geamul, e gem, dulceață. Sunt intenționat făcute toate. De fapt e marketing. Hate-ul e follow-up. Nu e deloc dezinformare. Oricine ne sună să pun documentele la dispoziție.  Și tot hook-ul a fost, pentru că primele trei secunde să ținem utilizatorul pe video ca să nu dea swipe.”  

spot_img