Cum se ascut si se ceaprazuiesc panzele unui fierastrau?

panze panglica


Daca iti place sa mestesugaresti si sa creezi tot felul de produse din lemn, fierastraul este, fara doar si poate, unul dintre acele echipamente pentru prelucrarea lemnului care nu iti lipseste din atelier. Indiferent ca este un fierastrau mecanic, clasic, sau unul electric, acesta este dotat cu panze care la un moment dat ajung sa se toceasca.

Tocmai de aceea, un alt echipament de care ai nevoie este masina de ascutit panze.

Cum trebuie sa decurga procesul de ascutit panze?

In primul rand, trebuie sa alegi cu atentie masina de ascutit panze potrivita pentru tine. Aceasta trebuie sa foloseasca discuri de inalta calitate  si sa fie usor de folosit. Daca ai masina la indemana, procedura de ascutire este destul de simpla:

1. Cureti panza. Inainte de a fi scoasa de pe fierastrau, panza trebuie sa fie foarte bine curatata. Aceasa poate fi introdusa intr-un lichid de lubrifiere, pentru a se indeparta cat mai mult din seva depusa si daca nu este suficient, periata cu o perie de sarma.

2. Polizarea dintilor. Polizarea trebuie sa se faca atent, in asa fel incat sa fie uniform. Aceasta nu trebuie sa fie foarte dura si trebuie sa acopere tot profilul. Daca se sare peste o zona, exista riscul de aparitie a fisurilor. Cel mai bine este sa se polizeze atent, in doua cicluri

3. Indepartarea particulelor rezultate. In urma ascutirii vor ramane mici particule de metal care trebuie sa fie indepartate. Multe dintre masinile de ascutit fac acest lucru automat, insa daca nu se intampla asta, indepartarea se poate face manual, prin frecarea panzei cu un bloc de lemn. Este extrem de important sa se inlature bavura (resturile ) ramase la partea de sus a dintilor, in asa fel incat acestia sa poata fi ceprazuiti corect.

4. Ceprazuirea dintilor. Dupa ascutire, urmatorul pas este ceaprazuirea dintilor. Ceaprazul este pozitionarea alternativa a dintilor fierastraului intr-o parte si in cealalta. Ceaprazuirea se poate face prin indoire sau turtire, fie manual, fie cu ajutorul unor echipamente speciale.

Exista mai multe tipuri de ceaprazuire: standard ( un dinte spre dreapta, unul drept si unul spre stanga), dreapta – stanga ( un dinte la dreapta si unul la stanga) sau grupata ( doi dinti dreapta, doi dinti stanga si unul drept). Daca vrei rezultate foarte bune, modelul si marimea ceaprazului sunt esentiale.

Dupa ce ai ascutit lama fierastraului, este bine sa o lasi sa se odihneasca o zi inainte de a o folosi pentru taiere. In felul acesta ii asiguri o durata mai lunga de viata.

Cum alegi o masina de ascutit panze?

Daca vrei o masina cat mai eficienta, cauta un produs robust, care sa fie echipata cu suport pivotabil ( pentru slefuirea danturii negative ) si care sa se foloseasca usor. Este bine sa te orientezi spre o masina conceputa pentru ascutirea unui numar cat mai mare de tipuri de panze de fierastrau.

Printre specificatiile pe care trebuie sa le cauti la o astfel de masina se numara si urmatoarele:

  • Greutatea. Trebuie sa fie suficient de grea pentru a fi robusta, insa destul de usoara pentru a fi manevrata simplu
  • Reglarea unghiului de piatra pilozat;
  • Reglarea unghiului turelei rotative;
  • Puterea motorului;
  • Eficienta dispozitivului de prindere a panzei de fierastrau;
  • Elementele de protectie. Asigura-te ca masina are picioare de cauciuc, in asa fel incat sa fie cat mai stabila si ca beneficiaza de o acoperire de protectie.

De ce si cand sa ascuti lama fierastraului?

In principiu, iti vei da seama cand trebuie sa ascunzi lama fierastraului, deoarece nu va mai taia la fel de bine cand o facea odinioara. Este bine sa o ascuti atunci cand dintii incep sa fie tociti si atunci cand apar pete de rugina. In felul acesta ii poti oferi o reimprospatare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *