Cum se evalueaza o proprietate pentru cumparare sau vanzare?

In procesul de cumparare sau vanzare a unui apartament, evaluarea imobilului este una dintre cele mai importante etape. Atunci cand in spatele pretului sta o analiza efectuata de un specialist, sansa de a vinde rapid imobilul este mult mai mare. De asemenea, cumparatorul are garantia ca face o investitie buna, iar vanzatorul reuseste sa efectueze tranzactia intr-un timp mult mai scurt. Proprietarul unui imobil, chiar daca este o persoana corecta, nu detine cunostintele de specialitate necesare pentru a face o evaluare reala. Necunoasterea unui numar mare de aspecte importante va conduce la erori de calcul, iar la final rezultatul evaluarii nu va fi cel scontat.
De multe ori poti intalni situatii in care vanzatorul si-a evaluat gresit proprietatea, de cele mai multe ori cerand un pret mult prea mare. Chiar daca pretul este mai mic sau mai mare decat piata, vanzarea va dura mai mult decat in general. Daca pretul este prea mare cumparatorii vor evita achizitia si daca este prea mic le va fi frica de probleme ascunse.
Acestea fiind spuse, evaluare specializata a unui imobil nu se face doar in momentul in care achizitionezi o locuinta prin credit ipotecar. Este foarte important ca ea sa fie facuta in cazul oricarei situatii imobiliare, atunci cand un imobil este instrainat sau isi schimba proprietarul din diverse motive.
In ce situatii trebuie realizata evaluarea unei proprietati imobiliare:
- pentru impozitare – atunci cand se calculeaza valoarea impozabila a unei cladiri sau a unei constructii;
- pentru informare – atunci cand vrei sa cunosti valoarea reala de piata a proprietatii intr-un moment anume;
- pentru contractarea unui credit – in situatia in care iei un credit imobiliar si urmeaza sa garantezi cu proprietatea, banca solicita o evaluare imobiliara inainte de a acorda creditul;
- pentru raportare financiara – in cazul in care trebuie sa faci o declaratie de avere;
- pentru asigurarea unei proprietati – asigurarea proprietatii presupune cunoasterea sumei ce urmeaza a fi asigurata, pe baza careia se stabileste si prima de asigurare;
- pentru partajare – partajarea poate avea loc dupa un divort sau atunci cand se doreste impartirea unui imobil in mai multe parti;
- pentru alte scopuri.
Care este costul de evaluare al unui apartament sau a unei garsoniere?
Tariful practicat de catre evaluatorii imobiliari nu este niciodata corelat cu valoarea de piata a imobilului, ci cu volumul de munca pe care il presupune efectuarea evaluarii. Desigur, se pot adauga cheltuieli suplimentare, in cazul in care se solicita servicii suplimentare. De exemplu, se pot achizitiona date speciale de piata.
Prețul cerut de un evaluator imobiliar autorizat Iasi pentru un raport nu va fi corelat cu valoarea apartamentului, ci cu volumul de muncă necesar pentru întocmirea raportului. În preț mai pot fi incluse, dacă este cazul, diverse costuri de achiziționare a unor date de piață, precum ratele de capitalizare necesare in procesul de evaluare aplicand abordarea prin venit. Asadar, costul final al evaluarii unei proprietati imobiliare difera de la caz la caz si nu este unul fix. De asemenea, reputatia evaluatorului va influenta in mod semnificativ costul. Pe de alta parte, daca alegeti cel mai mic cost din piata trebuie sa stiti ca estimarea gresita a valorii poate sa produca consecinte nefaste.
In general, evaluarea unui apartament cu o camera sau a unei garsoniere va costa mai putin decat a unui penthouse sau a unei case. De asemenea, apartamentele situate in blocuri de locuinte au un tarif de evaluare mai mic decat cele care sunt situate intr-o vila.
Acestea sunt cateva preturi orientative pe care le vei plati la evaluarea unui apartament, dar tine minte ca difera de la caz la caz:
- Pentru o garsoniera sau un apartament situat intr-un bloc de locuinte, cel mai mic pret pe care il vei plati este de 75 de euro, iar cel mai mare poate ajunge la 150 de euro.
- Pentru o garsoniera sau un apartament situat intr-o casa sau vila, cel mai mic pret pe care il vei plati este de 150 de euro, iar cel mai mare poate ajunge la 250 de euro.
- Tine minte ca nu trebuie sa alegi niciodata evaluatorul imobiliar in functie de pret!