Cum se poate dobândi certificatul verde de vaccinare pentru COVID-19. Ce pași trebuie să urmeze românii – Capital

Certificatul verde digital a fost emis în șapte state europene începând cu data de 1 iunie. Este vorba despre Bulgaria, Cehia, Germania, Danemarca, Grecia, Croația și Polinia și urmează să faciliteze călătoriile cetățenilor imunizați în fața COVID-19, în străinătate.

Andrei Baciu susține că odată cu scăderea numărului de infectări cu noul coronavirusului, va crește și mobilitatea, iar românii care vor să circule fără griji vor avea nevoie de certificatul verde digital.

“Odată cu o situație epidemiologică mai bună, crește și mobilitatea. A venit sezonul estival, în multe locuri s-au deschis stațiunile turistice și atunci crește traficul, inclusiv în punctele vamale. (…) Primul și cel mai important lucru, care garantează și facilitează circulația și garantează faptul că respectivul certificat este valid, este această soluție a certificatului verde digital”, a explicat Andrei Baciu, la Antena 3.

Cum se obține certificatul verde de călătorie

Totodată, secretarul de stat a prezentat și modul în care românii vor putea obține certificatul verde. Potrivit acestuia, va exista un portal, în care persoanele vaccinate își poate face un cont completând toate datele.

Odată făcut contul, acesta trebuie confirmat pe e-mail, iar în momentul în care persoana respectivă ajunge la frontieră, poate arăta certificatul fie pe smartphone fie fizic, printat, alături de un act de identitate.

Acesta a mai explicat că vor exista coduri QR pe baza CNP-ului. Mai există însă și niște chestiuni care trebuie rezolvate, legate de statului persoanei, mai exact dacă aceasta este sau nu vaccinată, dacă are un test negativ de covid, sau dacă a trecut prin boală.

“Lucrurile sunt foarte simple, însă, în același timp sunt în deplină siguranță. Au fost multe discuții referitoare la ce se întâmplă cu datele personale (…) Lucrurile vor fi extrem de simple și sigure. Se vor întâmpla în felul următor: Va fi un portal în care îți faci un cont cu nume, prenume, adresa de e-mail, unde vei primi un link care va verifica dacă tu chiar ești tu (…) O să fie date de identificare personală. (…) În momentul în care ajungi la vamă, ai următoarea variantă: fie pe smartphone, fie în format fizic va fi un certificat unde sunt câteva date, care pot fi comparate cu un act de identitate.

Va exista un cod QR (…) pe bază de CNP. Acesta este felul în care se interoghează bazele de date existente. Trebuie să dovedim trei tipuri de chestiuni: fie că suntem vaccinați – acest lucru se face prin interogarea Registrului electronic Național de Vaccinare, unde ne identificăm cu ajutorul CNP-ului, sau partea de testare – am trecut prin boală și avem un test negativ, undeva în trecutul nostru sau am efectuat un test cu 72 de ore înainte și a ieșit negativ – aceste detalii sunt disponibile în aplicația dezvoltată de STS și Ministerul Sănătății, aplicați Corona-Forms”, a detaliat secretarul de stat Andrei Baciu.

Întrebat despre când va fi gata certificatul verde de vaccinare, secretarul de stat Andrei Baciu a precizat că în România, certificatul digital de vaccinare va fi gata la data 1 iulie, sau chiar mai devreme. El a adăugat că primele ședințe pe acest subiect au avut loc în urmă cu două luni, iar totul se desfășoară în grafic.

“La noi va fi gata la data de 1 iulie, chiar mai devreme. Sunt doar câteva lucruri care mai trebuie făcute, suntem în grafic și se lucrează deja. Primele ședințe pe acest subiect au avut loc acum două luni de zile. (…) Certificatul are menirea de a ne facilita călătoriile în spațiul european”, a explicat Andrei Baciu, în exclusivitate, la Antena 3.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *