Structura unui dinte arata ca un aisberg, consta dintr-o coroana (partea vizibila) si o radacina (partea invizibila). Radacina tine dintele in gingie si in osul maxilarului. Rolul implantului dentar este de a inlocui radacina atunci cand un dinte este deteriorat, indepartat sau pierdut.
Ce este un implant dentar?
Un implant dentar cu dinti ficsi este o radacina artificiala care este plasata in osul alveolar pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Acesta se prezinta sub forma unui surub de titan sau zirconiu pe care implantologul il adapteaza cazului clinic in functie de examenul radiologic. Lungimea, forma si diametrul implantului sunt realizate pe masura si se integreaza perfect cu structurile invecinate.
Cum se pune un implant dentar?
Amplasarea implantului dentar trebuie facuta intr-o camera igienizata, dedicata implantologiei. In general, se desfasoara in trei sedinte la distanta de la cateva saptamani la cateva luni.
- Prima sesiune
Prima are loc sub anestezie locala si consta in incizia gingiei pentru a avea acces la os. Chirurgul face o gaura in os de dimensiunea implantului, apoi insurubeaza implantul si inchide gingia. Pentru ca implantul sa se tina bine in os, este necesar sa se acorde timp pentru osteointegrare este procesul care permite osului si implantului sa se sudeze si sa devina una. Aceasta osteointegrare poate necesita 2 pana la 4 luni in functie de calitatea osului.
- A doua sesiune
Odata trecuta aceasta perioada, pacientul revine pentru a doua etapa: medicul, dupa ce a verificat buna osteointegrare a implantului, pune un surub de vindecare.
- A treia sesiune
Cateva saptamani mai tarziu, cand gingiile s-au vindecat: surubul de vindecare este indepartat. Implantul este gata sa primeasca bontul si apoi coroana.
Care este diferenta cu puntea?
O punte este o proteza dentara care foloseste cei doi dinti vecini ca stalpi. Prin urmare, este atasat de dintii adiacenti de ambele parti ale pierderii dintilor si nu necesita interventie chirurgicala. Dar atunci cand se pune o punte, este adesea necesara devitalizarea celor doi dinti care vor servi drept stalpi, ceea ce ii slabeste si le reduce durata de viata.
Fiecare metoda are deci avantaje si dezavantaje si va fi recomandata pacientului in functie de profilul sau precis si dupa ce i-a fost explicat avantajele si dezavantajele fiecareia dintre abordari.
Exista contraindicatii?
Plasarea unui implant necesita mai intai sa ai suficient os atat in inaltime, cat si in grosime. Insa, astazi exista tehnici avansate de grefare osoasa care fac posibila reconstituirea osului pacientului cu propriile celule stem.
Mai multe informatii gasesti in articolul special de pe site-ul nostru!