Cum vrea Parlamentul European sa protejeze victimele accidentelor auto?

rca auto ieftin

Europa este unul dintre cele mai sigure locuri de pe planeta atunci cand vine vorba despre riscurile rutiere. Prezenta unor asigurari RCA bine puse la punct si a unor reglementari foarte bine gandite, face strazile europene sa ofere o oarecare doza de incredere. Este doar o oarecare doza de incredere, in conditiile in care an de an mor peste 25000 de persoane si 135000 ajung sa fie ranite grav.

Gandirea unor asigurari auto din ce in ce mai performante, imbunatatirea considerabila a autovehiculelor si redactarea unor legi cat mai clare poate sa ajute foarte mult. Tocmai de aceea, cei din Parlamentul European incearca sa imbunatateasca normele de siguranta rutiera, in asa fel incat victimele de pe drumurile europene sa fie mai putine iar ingrijirea lor sa fie cat mai buna.

Ce modificari vor cei de la PE sa aduca?

1. Nivel mai mare de protectie pentru victime. Din pacate, in foarte multe cazuri de accidente, victimele nu primesc compensatiile financiare de care au nevoie. Multi asiguratori ajung sa aiba probleme financiare, ceea ce duce la intarzieri. Tocmai de aceea, este recomandat ca achizitia unei asigurari RCA sa se faca cu responsabilitate. Chiar daca este un RCA ieftin, acesta trebuie sa ofere garantia unor despagubiri rapide.

In acest sens, PE doreste sa impuna cateva reguli:

Responsabilitatea sa treaca de la asigurator la stat, in cazul in care asiguratorul are probleme;

Compensatiile financiare sa fie acordate in maxim 6 luni.

2. Sume mai mari pentru despagubire. Conform celor de la romasig, sumele de despagubire vor fi si ele mai mari. Sumele asigurate pentru vatamarile corporale vor fi de pana la 6 milioane de euro pentru fiecare accident sau de 1.2 milioane de euro pentru fiecare victima. Statele membre UE pot sa stabileasca sume mai mari pentru asigurari, insa nu mai mici. In ciuda sumelor mai mari pentru despagubire, primele de asigurare vor fi mai mici. Cetatenii care nu au evenimente rutiere pot sa plateasca mult mai putin pentru prima de asigurare.

3. Masuri mult mai stricte pentru vehiculele neasigurate. Cel mai mult vor avea de suferit cei care nu isi asigura vehiculele. Acestia genereaza o multime de probleme in UE, motiv pentru care se vor face controale sistematice in asa fel incat sa se diminueze cat mai mult riscul ca un autovehicul sa nu fie asigurat.

4. Obligativitatea asigurarii pentru mai multe vehicule. Se doreste obligativitatea asigurarii pentru mai multe tipuri de vehicule, nu doar pentru automobile. Cu toate acestea, bicicletele, segway-urile si scuterele electrice vor fi excluse, in conditiile in care nu provoaca pagube foarte mari in eventualitatea unor accidente.

Cand vor aparea aceste modificari?

In prezent sunt doar sub forma de discutie, insa cel mai probabil, vor fi concretizate intr-un timp destul de scurt. Pana atunci, fiecare proprietar de automobil are responsabilitatea de a plati o asigurare RCA si de a se asigura ca prezenta lui in trafic este una cat mai sigura pentru toti cei din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *