Cuplu de români, reţinut în Danemarca, după ce și-a dus copilul la spital / Copilul a fost internat, iar soții duși în centre de detenție – International

Doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze, după ce și-au dus copilul de o lună la spital, unde a fost internat, scrie News.ro. Potrivit MAE, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, la recomandarea medicilor. În acest moment, nu se știe situaţia juridică a celor doi cetăţeni români reţinuţi și nici starea de sănătate a copilului sau unde este internat.

”Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, la data de 2 februarie 2022, de către un cetăţean român, cu privire la situaţia deosebită în care se află alţi trei cetăţeni români, membri de familie ai acestuia, pe teritoriul Regatului Danemarcei. În dialogul cu reprezentanţii ambasadei, persoana în cauză a menţionat că doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze şi se află în custodia a două centre de detenţie diferite. Copilul minor al celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia”, a transmis, sâmbătă, Ministerul de Externe, la solicitatea News.ro.

Potrivit sursei citate, Ambasada României la Copenhaga s-a interesat de situaţia juridică a părinţilor, dar şi de starea bebeluşului.

”În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile daneze, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la situaţia juridică a celor doi cetăţeni români reţinuţi şi starea de sănătate a minorului, precum şi detalii suplimentare cu privire la acest caz.

Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de către poliţia daneză, minorul este în prezent internat în spital, fiind însoţit şi supravegheat de o persoană desemnată de către municipalitatea daneză. La recomandarea medicilor, autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital. Părinţii minorului au fost reţinuţi pentru o perioadă iniţială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnaţi avocaţi din oficiu. Reprezentanţii ambasadei au făcut demersuri pentru stabilirea unui contact direct cu medicii care supraveghează minorul, însă, până la acest moment, nu au fost obţinute informaţii concrete cu privire la unitatea medicală unde se află acesta”, mai transmite MAE.

De asemenea, Ambasada României la Copenhaga a întreprins demersuri oficiale pe lângă poliţia daneză, pentru obţinerea unor informaţii complete cu privire la unitatea medicală în cauză, starea de sănătate a minorului, pentru intermedierea unui contact direct al ambasadei cu persoana desemnată de către municipalitate să-l însoţească pe perioada spitalizării şi pentru stabilirea unui contact, respectiv vizitarea, celor doi cetăţeni români reţinuţi.

”Ambasada României la Copenhaga va continua dialogul cu autorităţile daneze şi cu cetăţeanul român care a contactat misiunea diplomatică, acordând asistenţă consulară conform competenţelor”, a mai transmis MAE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *