David Cameron insistă pentru continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina: „Raportul calitate-preţ este uimitor. Dacă asta nu este o investiţie bună, atunci nu ştiu ce este”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul britanic de externe David Cameron a cerut Congresului american, joi, la Washington, să aprobe noul ajutor pentru Ucraina cerut de preşedintele Joe Biden, argumentând că valoarea pe care o obţine SUA din această „investiţie” militară este uimitoare, întrucât războiul aflat în desfăşurare slăbeşte Rusia, relatează Agerpres.

David CameronFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

„Raportul calitate-preţ a ceea ce s-a investit este uimitor. Cât este? 10% din bugetul Apărării? Folosit de ucraineni au fost distruse jumătate din activele militare ale Rusiei de dinainte de război. Dacă asta nu este o investiţie bună, atunci nu ştiu ce este”, a susţinut David Cameron.

Fostul premier britanic din perioada 2010-2016 a participat la Forumul de Securitate Aspen desfăşurat la Washington, unde are și o întrevedere cu secretarul american de stat Antony Blinken.

David Cameron s-a întâlnit deja în capitala SUA cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi cu alţi congresmeni republicani ce blochează în continuare noul pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61,4 miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden.

„Ucraina nici măcar nu are marină militară și a reuşit să scufunde o cincime din flota rusă la Marea Neagră”

Noul ministru de externe britanic, care după ce a preluat această funcţie a efectuat la Kiev prima sa vizită oficială în străinătate, consideră că „armele şi sprijinul militar oferite Ucrainei sunt folosite foarte eficient”.

„Ucraina nici măcar nu are marină militară, dar a reuşit să scufunde circa o cincime din flota rusă a Mării Negre”, mai susţine Cameron. „Sunt sigur că Pentagonul va fi entuziasmat de raportul calitate-preţ oferit aici. Vreau să spun, este ceva extraordinar”, a adăugat el.

„Nu sunt îngrijorat de forţa şi unitatea şi curajul poporului ucrainean (…) Sunt îngrijorat că nu vom face ceea ce trebuie să facem”, a insistat şeful diplomaţiei britanice, potrivit Reuters. „Trebuie să ne asigurăm că le dăm (ucrainenilor) armele, sprijinul economic, susţinerea morală şi diplomatică, dar în mod crucial sprijinul militar care face diferenţa”, a indicat el.

„Dacă aceşti bani nu trec de vot în SUA, doar două persoane vor zâmbi: Vladimir Putin în Rusia și Xi Jinping la Beijing”

Răspunzând criticilor din SUA conform cărora Europa nu ar face destul în ceea ce priveşte ajutorul economic şi financiar oferit Ucrainei, Cameron a spus că Europa oferă acum de două ori mai mult decât SUA.

„Trebuie să trimitem aceşti bani Ucrainei. Trebuie să-i sprijinim şi să ne asigurăm că (preşedintele rus Vladimir) Putin este cel care pierde, pentru că dacă aceşti bani nu trec de vot (în Congresul SUA), atunci vor fi doar două persoane care vor zâmbi: una este Vladimir Putin în Rusia şi cealaltă este (preşedintele chinez) Xi Jinping la Beijing”, şi-a mai manifestat ministrul britanic îngrijorarea.

Casa Albă însăşi a tras semnalul de alarmă luni, avertizând că, în lipsa unui acord cu opoziţia republicană, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat în săptămânile următoare.

După eşecul contraofensivei lansate în iunie, armata ucraineană are acum nevoie de noi resurse, în timp ce pe unele sectoare ale frontului trupele ruse au revenit în ofensivă.

Citește și:

____

spot_imgspot_img