De ce apare mobilitatea dentară? 5 cauze frecvente ale dinților mobili

Dinții mobili cauzează disconfort în timpul masticației, distorsionează vorbirea și pot provoca durere. Există multe motive pentru stabilitatea redusă a dinților. Cele mai multe dintre ele sunt o consecință a bolilor cavității bucale.

Un anumit grad de mobilitate a dinților este natural, deoarece aceștia sunt atașați de alveolele maxilarelor cu ajutorul ligamentelor parodontale elastice.

Mobilitatea dinților este provocată de boli ale țesuturilor care îi înconjoară – țesuturilor parodontale. Semnele mobilității patologice includ:

  • durere;
  • roșeață și umflarea țesutului gingival din jurul dintelui;
  • instabilitate vizibilă.


Dacă gingiile sunt dureroase și dintele este mobil, poate apărea un disconfort la mușcătură.

Principalele cauze ale mobilității dentare

Traumatisme mecanice. Traumatismele mecanice de la nivelul feței pot provoca vătămări și mobilitate a dinților. Adesea, gingiile rănite se vindecă, iar ligamentele care susțin rădăcinile dentare se întăresc. Dar, în unele situații, afectarea gingiilor după leziune progresează, ceea ce înrăutățește starea danturii. Prin urmare, dacă aveți un dinte afectat după o lovitură, contactați imediat medicul dentist.
Bruxismul (scrâșnitul dinților în somn) și presiunea puternică asupra dinților în timpul masticației poate duce, de asemenea, la mobilitate dentară.

Boala parodontală (parodontoza) este o cauză frecventă a mobilității dentare. Boala este cauzată de acumularea de bacterii și tartru în spațiile dintre gingie și dinți, ceea ce duce la deteriorarea țesutului moale și a celui osos și afectează în mod negativ stabilitatea dinților.

Sarcina poate afecta, de asemenea, stabilitatea dinților, deoarece în această perioadă la femei crește producția de estrogen și progesteron. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni afectează țesuturile de susținere a dinților. Dacă o femeie însărcinată are deja o patologie a gingiilor, o creștere a hormonilor poate agrava procesul distructiv.

Osteoporoza slăbește țesutul osos și scade densitatea osoasă. Dentiția nu are nicio protecție împotriva efectelor distructive ale osteoporozei. De obicei, această boală apare la femeile cu vârsta peste 50 de ani. Combinația dintre osteoporoză și parodontoză duce la expunerea dinților și, în cele din urmă, la pierderea lor.

Medicamentele utilizate pentru tratarea diferitor boli pot duce la mobilitatea dinților. Aceste medicamente pot include medicamente care cresc nivelul de aciditate în cavitatea bucală (provoacă dezvoltarea cariilor); steroizi care duc la deficit de calciu (reduc masa osoasă).

Unele medicamente provoacă uscăciunea gurii, ceea ce crește riscul de dezvoltare a bolii parodontale.

Cum tratăm mobilitatea dentară?

Când dinții sunt slăbiți și mobili, este important să eliminați cauza patologiei. În funcție de starea lor, există diferite metode de tratament:

  • detartrajul supra si subgingival (curățarea profundă a plăcii pentru a reduce inflamația gingiilor);
  • utilizarea medicamentelor și soluțiilor pentru a vindeca gingiile infectate și pentru a lupta împotriva bacteriilor din gură;
  • tratament chirurgical (îndepărtarea chirurgicală a gingiei și a țesuturilor osoase afectate);
  • utilizarea dispozitivelor dentare care reduc presiunea asupra dintelui și ajută la vindecarea acestuia;
  • utilizarea grefelor osoase și gingivale.

În caz de pierdere a dinților, în cavitatea orală apar treptat o serie de modificări negative, precum suprasolicitarea și deplasarea dinților restanți. De aceea este important să nu amânați prea mult înlocuirea dinților pierduți. Aceasta se poate realiza prin instalarea unei punți dentare susținută de dinții vecini spațiului gol sau, ideal, prin tratamentul cu implant dentar.

Prevenție

Mobilitatea dentara poate fi prevenită prin menținerea unei bune igiene orale și menținerea unei diete sănătoase.

Este foarte important să vizitați medicul dentist cel puțin de două ori pe an și să efectuați o igienizare profesională a cavității bucale.

Dacă simțiți orice disconfort și durere în timp ce mestecați, programați o consultație la specialiștii de la clinica stomatologică Omnia Dental. Medicii noștri vă vor ajuta să faceți față problemei, menținând în același timp sănătatea dinților și frumusețea zâmbetului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *