De ce are cel mic nevoie de o rigla de calitate in trusa de geometrie?

0

La cât de repede zboară timpul, nu e de mirare că deja începe un nou an școlar. Tu l-ai pregătit pe micuțul tău pentru toate disciplinele? În afară de caiete, coperte, etichete și instrumente de scris, cei care încep gimnaziul, au nevoie și de o trusă de geometrie de calitate. Într-o trusă elementară va avea:

De toate are nevoie pentru a desena corect formele geometrice și a reuși să calculeze corect tot ce va învăța la orele de geometrie. Elementul principal din trusă este rigla, desigur, pentru că pe ea o va folosi cel mai des.

Iată, deci, tot ce trebuie să știi despre acest instrument de măsurare atât de necesar micuțului tău.

Ce este o riglă?

Poate fi definită ca un instrument sau dispozitiv folosit pentru a măsura lungimea și a desena linii drepte.

La noi în țară, copilul tău va avea nevoie de un model care folosește ca unitate de măsură centimetrul. Dar vei observa că cele mai multe dintre ele, au pe o latură măsură în centimetri, iar pe alta, în inci.

În mod standard, sunt marcate cu distanța în centimetri în partea de sus și inci în partea de jos, iar intervalele din riglă se numesc semne hash.

Tipuri de rigle

Există diferite tipuri în funcție de materialul din care este făcută. Sunt realizate din multe materiale diferite, cum ar fi:

 • lemn;
 • plastic și
 • metal.

În funcție de mărimea instrumentului, există două tipuri principale:

 1. scurtă și
 2. lungă.

Cele scurte au 15 centimetri, care sunt foarte convenabile de transportat, iar cele lungi au 30 de centimetri și sunt mai utile pentru a realiza desene mai mari.

În funcție de gradul de utilizare, mai ales în industrii, riglele sunt folosite și în diferite formate, cum ar fi: modelul pliabil sau cel extensibil, sub formă de bandă metalică autoretractabilă (sau, cu alte cuvinte, bine cunoscuta ruletă) sau bandă de plastic moale (cunoscută mai mult în croitorie, sub numele simplu de „metru”).

Cum se folosește instrumentul pentru a măsura corect?

Pentru a măsura lungimea unui obiect, trebuie ca marcajul zero al instrumentului să fie plasat exact de-a lungul unui capăt al obiectului. Apoi, obiectul măsurat trebuie plasat de-a lungul marginii liniei. Apoi, trebuie doar să reții sau notezi semnul hash din dreptul punctului în care se termină cealaltă parte a obiectului.

Citirea rezultatelor exprimate în centimetri și milimetri

Un centimetru este mai mic decât un inci. Semnele hash lungi sub care sunt scrise numerele pe instrumentul de măsurare denotă centimetri.

Un milimetru este chiar mai mic decât un centimetru. Semnele hash mai mici dintre fiecare centimetru reprezintă milimetrii.

Semnele hash de 10 milimetri fac 1 centimetru.

Unde se folosește cel mai des acest instrument de măsurare?

 • Pentru a măsura lungimea și lățimea diferitelor obiecte;
 • Pentru a desena linii drepte;
 • Pentru scopuri de inginerie unde sunt necesare măsurători precise;
 • Pentru lucrări de tâmplărie;
 • Pentru a măsura drumurile;
 • Pentru efectuarea măsurătorilor înainte și în timpul construcției.

Cumpără-i și tu celui mic o trusă de calitate și sporește-i succesul la orele de geometrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *