De ce e important să te informezi

informare

De ce este important să te informezi te întrebi? Deoarece este bine să fim ancorați la realitate, mai ales în condițiile în care schimbările politice și economice ne afectează pe toți în mod direct. Este vital ca cetățenii să știe ce se întâmplă în țara lor și în lume în general. Neinformarea duce în timp la incultură și indiferență, două lucruri care pot afecta societatea pe termen lung.

Presa scrisă

Volumul de presă scrisă tipărită a scăzut foarte mult în ultimii 10 ani deoarece majoritatea trusturilor de presă s-au mutat în mediul online. Cu toate acestea, încă există ziare, jurnale și reviste care apar cu o frecvență redusă ce-i drept, dar care îți pot oferi informații pertinente. Multe dintre acestea se ocupă și de anchete jurnalistice, fapt ce pulsează nivelul calitativ al presei scrise.

Presa online

Doar pentru că este în format electronic nu înseamnă neapărat că este și mai bun. Multe tabloide s-au mutat în online, motiv pentru care va trebui să faci o triere drastică. Trebuie să alegi cu atenție publicațiile online pe care le citești pentru a te asigura că nu ți se aduc la cunoștință informații false, divagate, exagerate sau pur și simplu, plagiate.

Desigur, exista și foarte multe publicații locale de încredere care pot furniza articole de calitate și de interes legate de subiectele de care ești interesat. Spre exemplu, pe o publicație din București poți citi despre ce obiective turistice să vizitezi în București, iar pe o publicație din Cluj să vezi noutățile despre Untold și Neversea. Acestea fiind și avantajele presei locale, furnizează evenimente despre zona căreia se adresează, dar sunt o adevărată sursă de inspirație și pentru turiști sau pentru persoanele interesate de acea zonă.

TV

Dacă am face rapid un sondaj, am concluziona că fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană care nu se uită la televizor, ori care nici măcar nu mai are televizor în casă. Acest lucru se datorează faptului că încrederea în televiziuni a scăzut drastic, iar interesul noilor generații s-a mutat vertiginos în online. Dacă dorești totuși să te informezi de la TV, alege acele programe cu știri credibile, bine informate și care nu promovează mondenitățile. În plus de asta, cred că toți ne amintim cu drag de vremurile din copilărie în care ne uitam la documentare pe Animal Planet.

Cărți și reivste de specialitate

Poate nu sunt la fel de actuale, dar a te informa din cărți și reviste de specialitate nu poate da greș niciodată. Recomandat este să le achiziționezi, ori să le împrumuți de la bibliotecă pe cele mai recent publicate pentru a nu citi informații învechite, sau chiar scoase din uz.

Clipuri de pe Youtube

Există canale de Youtube dedicate materiilor care se învață în școală, finanțelor, ori care prezintă știrile de interes național și internațional. După cum am precizat și la categoriile anterioare, este recomandat ca și pe Youtube să faci o triere a surselor de unde îți procuri informația. Nu spune nimeni că nu te mai poți uita la clipuri cu pisici, dar atunci când te informezi, sursele trebuie să fie credibile.

Cursuri online

Pentru a înțelege noțiunile de economie, politică sau chiar și artă, ar fi bine dacă ai putea face niște cursuri. Multe dintre acestea sunt disponibile în mod gratuit online și prin intermediul lor poți afla lucruri noi. Dacă faci de exemplu un curs de jurnalism sau de social media, vei învăța să faci trierea dintre ce e fake news și ce e nu.

Facebook

Poate părea ciudat să spunem că Facebook este o sursă de informare, dar chiar este. Bineînțeles, această rețea de socializare este recunoscută pe plan internațional drept promotoare de știri false, dar dacă îți alegi cu grijă  persoanele și publicațiile pe care să le urmărești, poți obține informații pertinente cu un simplu scroll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *