Cel mai mare spital din Gaza, al Shifa, a devenit cel mai recent punct fierbinte în conflictul dintre Israel și gruparea militantă Hamas, care controlează enclava palestiniană.
Spitalul Shifa din Gaza, asaltat de palestinieni rănițiFoto: Ali Mahmoud / AP / Profimedia
Israelul susține că Hamas desfășoară operațiuni militare de la spital – care a fost sprijinit marți de SUA – dar Hamas neagă acuzațiile.
Potrivit analistului militar Michael Clarke de la Sky News, Hamas a luptat „cu mai multă ardoare pentru al Shifa decât pentru orice altă parte din Gaza”, ceea ce sugerează că militanții par să creadă că există „ceva ce trebuie să apere acolo”.
Dar Hamas insistă că nu ascunde arme și spune că ar fi binevenită o echipă internațională care să o inspecteze.
Cum a devenit spitalul un câmp de luptă cheie?
Spitalul are o istorie de violențe între israelieni și palestinieni.
A fost construit în 1946, în timpul dominației britanice, cu doi ani înainte ca Marea Britanie să se retragă din Palestina și, în 1967, înainte ca Israelul să captureze și să ocupe Gaza.
În anii următori, în apropiere au avut loc ciocniri regulate, care uneori s-au mutat pe teren.
În 1971, Times a raportat un schimb de focuri între un militant palestinian care se ascundea sub un pat și o patrulă a armatei israeliene care cerceta spitalul.
La 9 decembrie 1987, în prima zi a primei Intifade împotriva ocupației israeliene, în timpul căreia s-a format Hamas, Shifa – care înseamnă vindecare în arabă – a fost din nou atras în conflict, fiind raportate gaze lacrimogene în curtea complexului.
Lupta dintre Hamas și Fatah
În 1994, forțele de securitate ale liderului Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, au arborat steagul palestinian deasupra spitalului, după ce palestinienilor li s-a acordat autonomie limitată în Gaza.
Hamas a obținut apoi o victorie surprinzătoare în alegerile din Gaza în 2006.
În anul următor, Hamas a pus în scenă o preluare militară a Gaza, forțând Fatah, grupul secular care a dominat mult timp Autoritatea Palestiniană (care are sediul în Cisiordania, o altă regiune palestiniană din Israel), să părăsească enclava.
În timpul luptei pentru putere, luptătorii Fatah și Hamas au fost tratați la Shifa, înțelegându-se că niciunul dintre ei nu se va răni reciproc.
De atunci, Hamas conduce Gaza, însă spitalul este deservit de medici plătiți de Autoritatea Palestiniană dominată de Fatah.
Ce se întâmplă cu pacienții de acolo?
Există o îngrijorare deosebită în ceea ce privește cei 36 de bebeluși, potrivit personalului medical de acolo, care a declarat că nu există un mecanism clar pentru a-i muta.
Trei dintre cei 39 de bebeluși prematuri inițiali au murit deja, potrivit medicilor.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că în Gaza existau 3 500 de paturi de spital înainte de conflict, dar în prezent se estimează că sunt doar 1 400. (Sky News)